Wednesday, November 13, 2013

ciNtA pLatONik




Semalam aku ada terbaca tweet seseorang ttg "CINTA PLATONIK"

Sejujurnya, aku 1st time dengar tentang CINTA PLATONIK. Rasa ingin tau yang meluap-luap membuatkan aku gigih kan diri google sana sini  nak kasi faham maksud CINTA PLATONIK ni~

"Secara spesifik, CINTA PLATONIK adalah sebuah perkaitan kasih sayang, namun tanpa wujudnya rasa cinta dan tarikan seksual bagi pasangan lelaki dan perempuan"

Setakat apa yang aku faham, CINTA PLATONIK ni melibatkan dua orang. Lelaki dan perempuan yang rapat. Mereka berkawan rapat. Tapi kadang-kadang nampak cam rapat lebih dari seorang kawan. Tapi sebenarnya diorang langsung takde perasaan cinta dan tarikan seksual.

Means that, hubungan mereka sangat rapat tapi takde intention untuk couple pun.

Faham tak?

Hubungan camni lebih flexible sebab.......... Mereka tak perlu cemburu, tak perlu terasa hati, terkecil hati etc..........

Tapi~~~~~


Pada aku la, serapat mana pun sesuatu hubungan, walaupun dikata kononnya "Hanya Kawan", Mesti akan ada satu perasaan iaitu "Cinta".

Kalau kita betul-betul kuat menahan diri dari perasaan cinta tu, kira mmg hebat la.. Hebat!!!!~ Susah doh!!!~ Sebab lambat laun mesti ada perasaan cinta punya.. Toksah la nak menipu..Huhuhuhu~~~

4 comments:

Mimy Hamid said...

platonik pulak dah...bukan teman tapi mesra ke istilah ni

Rafhan said...

kalau x silap, cinta platonik ni hubungan rapat (kasih sayan) sesama rakan sekerja lelaki dan perempuan, x kira dah berkahwin atau belum berkahwin. cuma pelik, macamana nak pisahkan kasih sayang dan cinta? :)

nUR_rOsALiNdA said...

Mimy Hamid,
Lebih kurang teman tapi mesra jugak la nok..

nUR_rOsALiNdA said...

Rafhan ,
Kannn...Kalau dah sayang tu..Lama-kelamaan nnt mesti ada cam jeles²..Haaaa masa tu la baru nak sedar itu cinta kengkonon