Dear Makcik Bawang, kau gagal buat aku bersedih. Sejak aku mengamalkan kaedah pergi mampus, indeks kebahagiaan aku meningkat 230% ��

Thursday, March 24, 2016

Innchii's Boutique Studio

Macam mana aku nak start cerita ek?

Macam ni..... Aku ada jadi agent dropship kasut.
Nak meniaga kasut la konon.
Aku pun jadilah agent untuk DROPSHIP KASUT EYRA

Dropship Kasut Eyra

Mula² tu semuanya ok. Smooth jeks~
Biasa lah, baru lagi kan..

Kasut semua pre-order katanya
2-3 weeks. Fine~~~~

1st customer aku, kawan masa aku kerja kat office lama dulu. Dia buat payment 29/12/2015. Sampai Raya Cina kasut dia tak sampai sampai ok!!!~ Raya Cina bila??? 08/02/2016 kan???
Bayangkan berapa lama dah tu?????~ Hujung bulan February baru kasut dia sampai. Itu pun ntah hape hape. Tapak kasut tertanggal bagai. Gambar takde pulak aku nak tepek. Nanti aku jumpa balik gambar kasut tu aku update.

2nd customer, orang luar. Dia buat payment dalam bulan Januari. Masuk bulan Februari kasut dia x sampai² dia dah bising kat aku. Aku faham la, sebab kalau aku order barang, dah buat payment tapi barang tak sampai sampai pun aku naik angin kan. Sudahnya aku janji kat dia, kalau by March kasut dia tak sampai jugak, aku akan refund duit dia.

And Yes!!!!! Sampai March kasut dia tak sampai. Akhirnya aku refund je la duit dia pakai duit aku sendiri. Takde rezeki. Kalau dia jujur, kalau kasut sampai, sama ada dia pulang kasut tu kat aku, atau pulangkan balik duit aku. Tapi kalau dia x jujur, ambil je la kasut tu. Rezeki kau laki bini la kot. Mungkin rezeki aku kat lain.

Aku bunyi la jugak kat Eyra ni pasal kasut sebab dia yang open dropship kan. Pepandai ajak orang jadi agent dia, tapi x tau ak handle macam mana.

Dah aku bunyi hari², baru lah terbuka tembelang.. Sebenarnya bukan dia pun yg open dropship ni. Dia tlg kawan dia ke apa ntah. Yang pasti atas orang.

Yang dropship ni sbnrnya Si Innchii's Boutique Studio punya. Huhhhhhh!!!~

Innchii's Boutique Studio

Nak contact punya la payah. Konon business hour Isnin - Jumaat sahaja. Tapi msg hari Isnin - Jumaat pun Lambat nak reply.

Bila tanya bila kasut customer leh dapat. Jawapan dia, "Tak tau. Kena tanya supplier"
Bila tanya agak² bila boleh dapat, "Tak tau. Kena tunggu supplier"

Tak tau tak tau tak tau.. Serba tak tau. Baik tak payah meniaga. Status kasut tu dah sampai mana pun dia boleh jawab tak tau. Salah supplier kononnya. Semua salahkan supplier. 

Kau nak meniaga, nak orang jadi agent kau, patutnya kau cari la trusted supplier. Ini cari supplier ntah apa². Bila orang tanya dia, dia sendiri susah nak reach supplier. Pastu senang jawab tak tau. 

Haaaaa~~~ Bukan aku je kena. cuba tgk ni...




Dua customer tu je aku amik order. Pastu dah aku tak nak jadi dropship agent dia lagi dah. Baik aku tumpukan kat bisnes aku yang lain.

Berfikiran positif je la aku. 

Dalam bisnes, bab tipu menipu ni mmg banyak. 

Apa perlu buat? Lupakan je la kerugian dan tumpukan pada bisnes lain.

Peniaga sejati tak akan buang masa fikir kerugian, tapi lebihkan masa fikir keuntungan. 

Meh singgah InstaShop aku meh

nurmala_houseboutique

nurmala_beautycare




Wednesday, March 16, 2016

mUhAmMaD 1st sWiM & mAsSagE sEsSiOn at hiPpOpO bAbY sPa & wELLNess

Assalammualaikum.....

11 March 2016, Jumaat, aku berkesempatan bawa Muhammad ke Hippopo Baby Spa & Wellness. A very nice plan untuk parent luangkan masa dengan baby.

Memang dah lama teringin nak bawa Muhammad ke sini. Dah masuk 7 bulan ni baru berkesempatan. Even sebenarnya masa tgh pregnant lagi dah cakap ngan husband nanti nak bawa baby g Spa. Husband layan kan aje.

Tak plan pun sbnrnya, tapi memandang kan bulan March ni aku kena "clear"kan baki cuti tahun lepas ada lagi 8 hari. Daripada cuti yang sia-sia, baik lah aku buat aktiviti sihat, Betul tak??!!~

Aku pergi Hippopo Spa & Wellness, Great Easterm Mall, Jalan Ampang.

Ok, just nak share dengan korang pengalaman aku bawa Muhammad ke satu-satunya Spa Baby di Malaysia. Huhhh!!~ Kecik² dah pandai Spa ye dik.

Amik mood sebelum masuk kolam. Main² air dulu. Sebab nampak mood Muhammad macam tak ok. Dalam kereta tadi pun nampak macam bad mood jeks.


Mula² bagi Muhammad pakai pelampung yang kat leher tu.


Tapi tak lama. Mommy dah agak dah. Budak belakang dia tu tersinggung dia sikitttt jeks. Dia dah menangis.. Haaaa~ Anak Mommy not in a good mood. 

Dia dah nangis² tu Therapist dia bawa la keluar dari kolam tu. Mommy pujuk² dia dulu. Bagi susu, tepuk², dodoi², sayang²... Hehehe~ Baru dia senyap. 

Ok, kita masuk balik dalam kolam. Kali ni Therapist bagi pelampung yang duduk. 

Macam tu juga la Muhammad. Takde mood.

Tapi ok la. Dapat la dia swim dalam 15 minit macam tu. Lepas therapist tu usik ball dia je, dia dah nangis.. 

Last² Mommy cakap cukup la untuk swimming session. Continue with massage pulak.







Masa massage Mommy tak dapat amik gambar sbb Muhammad nak melekat je. Maknanya masa dia tgh kena urut tu Mommy dukung la. Nasib baik minyak urut aroma therapy tu wangi. Melekat kat baju Mommy. Dan yang penting nasib baik time tu Khaleef sangat behave.

Lepas kena urut, Eh.. Bukan lepas. Masa dah nak hujung² urut tu, Muhammad dah lena. Haaaa~ Kepenatan la tu. Swimming, pastu kena urut.. Syokkkkkkkkkk kan....



Nampak tak betapa selesanya dia disitu. Hahahaha~

Therapist Muhammad suruh biarkan dia tidur dulu sbb kesian katanya. Ada la dekat 15 minit aku menunggu. Lepas tu Khaleef dah bunyi "Cepat la Mommy, Khaleef dah lapar ni"

Aku angkat la juga Muhamamd. Sebab nak bawa Khaleef gi makan. 

"Khaleef nak akan mana?"

Dia pilih Chicken Rice Shop ok!!!!~

Nahhhh..... Belanja satu gambar Abg Khaleef



Ins Sha Allah nanti nak bawa Muhammad ke sini lagi.

Bagi yang nak tau harga untuk Swimming & Massage ni, Only RM86 per session (30 minutes swim + 30 minutes massage)

Itu harga per session. 

Ada juga Baby SPa package, jap aku tepek harga dia.




Untuk parent yang nak bawa baby ke Hippopo Baby Spa & Welness Boleh check website diorg. Sangat berbaloi tau.



Tuesday, March 1, 2016

cELoTeH nURmALa mAzLaN

Sekiranya anda adalah orang yang suka mengutuk orang, saya tidak salahkan anda. Mungkin anda dibesarkan oleh ibu bapa atau keluarga yang suka mengutuk. Atau dibesarkan di dalam persekitaran dan kawan-kawan yang suka mengutuk juga. Ini lah yang membentuk sikap anda.


4.28 سُوۡرَةُ الهُمَزة / Al-Humazah (Pengumpat & Pencaci)

(وَيۡلٌ۬ لِّڪُلِّ هُمَزَةٍ۬ لُّمَزَةٍ (١
Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci, pengeji.

Pernah tak kita terfikir kenapa hidup kita penuh dengan masalah dan tekanan? Salah satu puncanya adalah dari bala mulut kita. Itulah bala dari perbuatan kita sendiri. Orang tua tua kan ada kata, kerana mulut badan binasa. Jadi, sila lah jaga mulut tu..

Kalau marah sekali pun, tak perlulah nak dirungkai semua. Biarkan simpan kekal diam. Tak perlu dijaja sama ada jahatnya dia, atau silapnya engkau.

Boleh bercerita, tapi bukan semua. Kena ada limit yang sangat rigid semasa bercerita. Dan tujuan pun bukan untuk memburukkan mana-mana pihak. 

Sebab kadang orang dengar bukan sebab dia betul betul kisah, tapi sekadar nak tahu. Seronok mengambil tahu. Dan cerita engkau akan dijadikan modal untuk bercerita pulak kepada mereka mereka mereka yang lain.

Oklah!!~ Sampai disini sahaja celoteh kali ni. Maafkan saya jika ada tersalah kata. Ia sekadar memberi peringatan untuk diri saya sendiri dan juga sesama kita. 

Jangan lupa ye. 
Jaga mulut. 
Jaga keluarga sendiri.
Jaga kain sendiri. Jangan sibukkan kain orang lain, kain sendiri koyak tak perasan.

Friday, February 12, 2016

iNstAsHoP nURMaLa

Assalammualaikum,

Hari ni kita nak cerita tentang perniagaan kecil-kecilan yang kita jalankan sekarang. Kita baru je start berniaga. Baru sangat!!!!~Baru dalam 3 bulan macam tu. Tapi Alhamdulillah, rezeki yang Allah Ta'ala bagi memang tiada batasan.

Mula-mula meniaga ni biarlah untung sikit, asalkan tak rugi. Lagi satu prinsip kita, biar lah untung sikit asalkan pelanggan berterusan.

Terima kasih juga buat kenalan dan family, sebab diorg mmg pelanggan tetap. Asal ada stok baru, diorg yang nak tgk dulu.

Buat masa sekarang ni kita cuma jual baju² wanita, produk kesihatan, produk kecantikan, komestik dan kasut lelaki & wanita. Sedang cuba usahakan menjual baju dan barangan baby. Ins Sha Allah.

Meh la jamu² mata kat Instashop kita. Cuci² mata, mata tau ada yang berkenan dihati, boleh order. Hehehehe~

Instashop baju² wanita - @nurmala_houseboutique



Instashop produk kesihatan, produk kecantikan & kosmetik - @nurmala_beautycare



Instashop kasut lelaki & wanita - nurmala_fashion_shoes



Buat pelanggan² yang pernah berurusan dengan kita, terima kasih atas sokongan yang tidak berbelah bahagi. 

Akhir kata, salam sayang buat pelanggan Nurmala Mazlan. Apa yang baik datangnya dari Allah. Yang buruk datang dari kekurangan saya sendiri. ADIOS!!!!~





Wednesday, January 27, 2016

tReNd sANdAL wANitA mODeL tERbARu

Assalammualaikum uolls~
Hari ni kita nak story pasal Trend Sandal Wanita Model Terbaru by Zalora.
Cantik cantik tau koleksi terbaru sandal wanita dari Zalora ni.

Percayalah bahawa zaman ini segala yang mudah dan ringkas akan menjadi pilihan utama dan kegemaran ramai. Tidak kiralah sama ada rekaan koleksi pakaian, rekaan koleksi beg tangan, teknik make up dan apa sahaja!!! Kita kini berada didalam era minimal atau simplicity is the best. tiada lagi rekaan pakaian yang sarat menjadi pilihan penggemar fesyen dan teknik solekan yang heavy bukan lagi favourite para wanita.

Ekoran daripada fenomena rekaan yang ringkas dan minimal bagi koleksi fesyen, rekaan kasut atau sandal juga tidak terkecuali. Oleh yang demikian, anda boleh lihat kini kebanyakan koleksi sandal wanira model terbaru adalah direka dengan rekaan yang cukup simple tetapi menarik seperti berikut;

Gladiator Sandal


Mula popular sejak beberapa tahun yang dahulu, namun rekaan gladiator terkini adalah lebih ringkas dengan penggunaan tali atau strap yang minimal.

Siapa tidak kenal jekaja jejaka gagah dalam filem Spartan? Filem ini bercerita tentang parajurit Spartan yang gagah dan berani. Dalam filem ini juga mempamerkan pemakaian gladiator sandal di kalangan perempuan.

Gladiator sandal ini nampak macam sandal lama dengan jalinan tali panjang sampai ke pergelangan kaki atau betis. Gladiator sandal boleh digunakan dalam pelbagai cara dengan padanan pelbagai gaya.

Gladiator sandal juga menimbulkan aura seksi tau. Dan masih menjadi trend di masa kini.

Jelly Sandal

Jenis sandal macam mana kah yang menjadi kesukaan korang? Selesa? Trendy? Atau fashionable? Semestinya kebanyakkan wanita memilih untuk memakai sandal yang selesa tetapi tetap fashionable.

Memang banyak jenis sandal yang dijual di pasaran. Tetapi tidak semua memenuhi ciri-ciri sandal yang selesa kan?

Korang boleh cuba Jelly sandal. Jelly sandal ni sangat selesa dipakai kerana permukaannya yang lembut dan empuk. Cheewahhhh!!!~

Dengan design yang bermacam-macam, warna warni lagi.. Cantik tau!!~

Untuk pemakaian yang selesa sepanjang hari, koleksi Jelly sandal merupakan jenis sandal yang terbaik dan juga yang paling mudah untuk dibersihkan. Kalau terkena air pun tak lembab.

Straps Sandal

Seterusnya adalah rekaan klasik strap sandal yang juga sentiasa menjadi pilihan wanita dari dulu hingga sekarang.

Strap sandal mempunyai rekaan tali dibelakang pergelangan kaki. Fungsinya adalah untuk memastikan perjalanan lebih lancar. Haaaaaa gituuuuu!!~ Maknanya tak de la tertanggal-tanggal sandal tu nantu sebab tali tu dah pegang kaki kita.

Ankle Strap Flats

Walaupun dikenali sebagai flats, rekaan ini juga jatuh dalam kategori sandal dimana struktur tapaknya juga rata dan sesuai untuk pemakaian kasual.

Ankle straps flat mempunyai satu strap (tali) yang diikat pada buku lali (ankle). Alaaaaaaa.... yang macam koleksi Zalora dalam gambar kat atas nun.. Haaaa~~ Tu la ankle strap flat. Sesuai digayakan dengan skirts ataupun berseluar jeans.

Buckle Strap Sandal

Dan trend sandal wanita yang berikutnya pula adalah buckle strap sandals atau juga dikenali sebagai sports sandals.

Sandal yang paling selesa dipakai dan boleh dijadikan teman travel. Rekaannya sangat simple tetapi dapat memberikan sokongan pada kaki ketika berjalan. Haaaaa~~ Kita suka sandal jenis ni. Sesuai sangat dengan kaki kita yang montok dan gebu ni. Hehehehe~

Mana korang nak dapatkan sandal sandal super cantik ni?
Yang kita cerita semua kat atas tu, semua Trend Sandal Wanita Model Terbaru dari ZALORA.
Cantik kan?? Belilah..... Belilah..... Korang takkan menyesal punya.
Harga tak payah cakap la.. Memang mampu milik. Confirm!!!!~
Macam macam design ada. Pelbagai warna. Senang kata banyak pilihan la kalau korang shopping sandal kat Zalora.

SELAMAT BER'SHOPPING' OK!!