Dear Makcik Bawang, kau gagal buat aku bersedih. Sejak aku mengamalkan kaedah pergi mampus, indeks kebahagiaan aku meningkat 230% ��

Tuesday, December 31, 2013

bYe bYe 2013




Hampir ke garis akhir tahun 2013.

Rasa macam baru je masuk tahun 2013. Hari ni dah mengira detik nak meninggalkan tahun 2013. Banyak juga yang dirasa. Lelah jugak berlari pecut dengan hati yang diragut. Itu belum campur dengan luka pedih dahulu yang belum sembuh sepenuhnya. Susah rupanya hidup ni..Susah rupanya ada hati.

Jujurnya, tahun ni adalah antara tahun yang paling mencabar. Antara tahun yang aku nak lupakan kalau boleh. Kalau boleh dilumpuhkan ingatan untuk tahun 2013, sungguh aku sanggup.

Jangan salah faham. You're one of the best things that had happen to me. Aku juga tau, jodoh itu ketentuan Allah.

Dan penghabisan tahun 2013 ini, Saya harap apa yang terjadi antara kita, dilipat kemas jadikan bekalan. Kalau rindu, bolehlah sekali-sekala diselak dengan senyuman. Kita bermula sebagai kawan, diharap walau apa pun yang pernah terjadi, masih boleh kekal sebagai kawan.

Buat diri ini..... Sudah lama bersedia memulakan kehidupan baru, bersama orang baru, mencipta memori baru, tanpa mengingati apa-apa langsung dari yang lama.

Akhir kalam..... Selamat Tahun Baru 2014!!~
Semoga tahun baru, hidup lebih teratur. AMEEN!!~ ♥

Wednesday, December 18, 2013

aLPa




Bila tengah gembira, kita kadang-kadang boleh terlupa apa yang pernah terjadi. Sibuk mengukir hari bahagia sehingga hampir mengulang semula sejarah yang lama. Kita hampir terjerumus kembali ke lembah gelap yang pernah difobiakan. Kita hampir membunuh hati sendiri sekali lagi. Jadi, penting ke tak sejarah itu sebenarnya? Bila dikenang, agak susah nak move on. Tapi bila kita abaikan... Nah~~~~~ Sejarah mungkin berulang.

Ini peringatan untuk aku, Sebab aku takut, bila dah rasa suka, Bila dah terasa jatuh dalam dakapan manis cinta, selalunya aku akan lalai. Selalunya aku akan lupa. Aku alpa, manusia tu hatinya dipegang Tuhan. Dan jika aku gandakan seribu satu kali kudrat dan tenaga sekalipun, jika si dia bukan jodoh aku, maka bukanlah.

Monday, December 2, 2013

mAAf




Maaf.

Kalau boleh, sekarang jugak aku nak susun sepuluh jari nak minta maaf diatas segala kesilapan. Sebab, dalam separuh sedar, aku dah jatuh. Aku dah cuba menahan rasa, supaya tak tersungkur. Akal pun ligat bekerja menghadam segala yang logik dan realistik. Tapi dalam masa yang sama, tangan sendiri juga masih menghulur secebis demi secebis masa yang tak akan dapat kita tarik balik.

Semua yang normal kini rasa janggal. Ganjil. Bernafas pun macam satu perkara baru. Padahal, sebelum ni elok je aku hidup tanpa dia. Bila cuba diklasifikasikan antara kita, lidah membisu tanpa jawapan. Puas ditanya pada diri, dari siang ke malam, membawa ke siang semula. Masih juga tiada jawapan. Kosong.

Ya Allah, aku mohon Tuhan bukakan pintu hati ku ini.

Sedar tak dalam dunia ni ada banyak lagi benda yang boleh kau buat selain sengaja jadi miserable????~

Is this worth the fight?

Wednesday, November 20, 2013

sEkERat hAti sUdAh aKu bERi



Currently, my heart is not following my heart. It is currently happening although I've been trying hard to not be in that same situation I was last 7 years~

Why?????

Why Him??????????

Why?????!!!!!~~~

Tolong la Mala...!!!!!~ Please don't do this anymore. Be strong. Be stronger than before ya. You're not young anymore.

Wednesday, November 13, 2013

ciNtA pLatONik




Semalam aku ada terbaca tweet seseorang ttg "CINTA PLATONIK"

Sejujurnya, aku 1st time dengar tentang CINTA PLATONIK. Rasa ingin tau yang meluap-luap membuatkan aku gigih kan diri google sana sini  nak kasi faham maksud CINTA PLATONIK ni~

"Secara spesifik, CINTA PLATONIK adalah sebuah perkaitan kasih sayang, namun tanpa wujudnya rasa cinta dan tarikan seksual bagi pasangan lelaki dan perempuan"

Setakat apa yang aku faham, CINTA PLATONIK ni melibatkan dua orang. Lelaki dan perempuan yang rapat. Mereka berkawan rapat. Tapi kadang-kadang nampak cam rapat lebih dari seorang kawan. Tapi sebenarnya diorang langsung takde perasaan cinta dan tarikan seksual.

Means that, hubungan mereka sangat rapat tapi takde intention untuk couple pun.

Faham tak?

Hubungan camni lebih flexible sebab.......... Mereka tak perlu cemburu, tak perlu terasa hati, terkecil hati etc..........

Tapi~~~~~


Pada aku la, serapat mana pun sesuatu hubungan, walaupun dikata kononnya "Hanya Kawan", Mesti akan ada satu perasaan iaitu "Cinta".

Kalau kita betul-betul kuat menahan diri dari perasaan cinta tu, kira mmg hebat la.. Hebat!!!!~ Susah doh!!!~ Sebab lambat laun mesti ada perasaan cinta punya.. Toksah la nak menipu..Huhuhuhu~~~

Wednesday, October 30, 2013

kAwAN yANg hEBat

Kawan... 

Tak dapat aku bayangkan macam mana hidup aku tanpa kawan²..

Kawan suka.. Kawan duka.. Kawan nak bergurau.. Kawan bergelak ketawa..Kawan nak share masalah..Kawan menangis~~ Haishhhhhhhhh..

Kita sayang kawan² kita!!!!!~

Alhamdulillah.. Aku dikurniakan kawan-kawan yang HEBAT!!~ Sangat hebat!!!~

Sudi bersama aku susah dan senang. Berdiri.. Berlari.. Terjatuh..Terduduk..Tersungkur.. Mereka ada dengan aku..  Most of all, diorg terima diri ini seadanya ..

Sayang korang!!!~  ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 

Thanks kawan-kawan ku yg SUPER HEBAT!!!~

Family isn't not always about blood. It's about who's willing to hold your hand when you need it the most.



**Gambar sebahagian kawan² aku yang hebat tu.. Sebahagian jeks tau.. Nak letak semua tak mampu~~ 








Friday, October 18, 2013

mERaWat hAti yANg tERLuKa




Hampir 2 bulan kami berpisah~~

Walaupun hati dan diri ini sudah semakin stabil, tapi tipu kalau aku cakap aku dah boleh lupakan semuanya. Ia memerlukan masa bagi menyesuaikan diri dengan keadaan baru~

Dalam kegembiraan, kadang² sedih menyapa. Dalam keriuhan, sunyi masih terasa. Takkan termampu aku membuang segala sejarah suka & duka sepanjang kami bersama.

Walaupun zahirnya nampak kuat, jujurnya diri ini masih mencari kekuatan. Solat sunat, solat hajat, solat istikharah, sangat memberi ketenangan jiwa.

Cuba menyibukkan diri dengan membaca buku, blog dan laman web untuk mencari jawapan, merawat hati yang dah hancur luluh. Dengan harapan dapat sedikit semangat dan mampu bangun meneruskan hidup dengan kekuatan baru.

Tiada dia bukan bererti jasad ku akan mati.

Apa pun, aku harus terima kenyataan. Jodoh dan pertemuan adalah ditangan Allah. Setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya. Kita merancang. Allah juga merancang dan perancangan Allah adalah sangat hebat.

Aku anggap ini adalah kafarah dosa aku sendiri. Atau mungkin ujian dari Allah

Tuesday, October 1, 2013

cOMeBaCk eNtRy - hiDuP MeSti ditERusKaN





Almost lima bulan aku tak sign in, tak menaip even singgah kat blog sendiri. Sekarang rasa janggal yang teramat bila nak bercerita dekat sini. Takut takde dah yang sudi nak singgah dan baca kat blog aku yg dah bersawang ni.

Allahuakbar..
Allah Maha Besar...
Sesungguhnya selama hampir 5 bulan ni, banyak sangat perkara-perkara yang mengejutkan berlaku dalam diri aku.

Sungguh besar kuasa Allah.
Kunfayakun..
Kalau Allah kata ianya jadi, maka jadilah ia macam mana hebat sekali pun rancangan yang telah kita atur.

Hati manusia penuh dengan emosi.
Marah, gembira, sedih.......... aku juga tidak terlepas.

Diuji di bulan Ramadhan. Ketika orang lain sedang sibuk membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Berat sungguh ketika itu. Awalnya mmg agak tewas dan sering melayan emosi. Namun akhirnya, sedikit demi sedikit aku menemui kekuatan.

Ya... aku barangkali tewas dengan keadaan sekeliling. Maka seperti biasa, aku mengambil pendekatan untuk 'melarikan diri' dari orang ramai. Bersendirian itu kadangkala perlu.

Ok lah... Dah cukup kot comeback entry ni. Lain macam pulak rasa nak publish entry ni. Terasa macam baru nak ber 'blog'.

Apa-apa pun, Hidup mesti diteruskan~



Monday, April 22, 2013

pONdOk pENyAyANg rAuDhAh

Ada satu hari tu, mak mertua aku ada la cakap nak buat sedekah sikit..
Dia tanya aku kat mana rumah² anak yatim yg dia nak pergi.
Dia tanya aku sebab katanya aku biasa pergi ke rumah² ni..
Alhamdulillah ada rezeki lebih² sket kan..
Aku pun cadang la kat mak mertua aku pergi ke Pondok Penyayang Raudhah.

Tak tau la kenapa, aku dah pergi banyak rumah kebajikan, tapi aku cam tertarik dan simpati dengan rumah yg ni.
PONDOK PENYAYANG RAUDHAH
Tak tau kenapa..Serious!! Mungkin keadaan kediaman ni kot buat aku rasa sebak..
Syukur Alhamdulillah kita ni masih ada tempat yg selesa dan cukup segala segi kan..
Tapi rumah² lain pon aku masih pergi juga..
Cuma kalau ada yg tanya kat mana nak buat sedekah, automatik aku akan teringat pondok ni..
Laju jeks mulut aku suh diorg pergi rumah ni nanti..



Kat mana² pun Khaleef buat cam rumah dia sendiri jeks..Hahahaha~



Ustaz Mokhtaruddin - Pengasas Pondok Penyayang Raudhah




 Makan² time..
Menu hari tu Sate, Nasi Goreng, Nugget & Kuih-Muih..
Suka tgk budak² tu seronok.. 
Nnt ada rezeki lagi, kita makan² lagi ek~
Ins Shaa Allah








Time makan² tu la aku tanya kat Mak (Penjaga Pondok) apa lagi yg tak cukup.
Mak kata pelajar² lelaki nak kasut futsal..Diorg takde kasut..
Alhamdulillah, hasil kutipan daripada rakan² yg sudi menderma, hari tu aku dah belikan budak² ni kasut futsal 14 pasang kat Pertama Kompleks.. 
Gambar tak de sebab time tu huru-hara sket..
Ko bayangkanlah 14 orang sekali aku bawa masuk kedai..
Tak ke huru hara tu jadinya.. 

Kepada sesiapa yg nak berkongsi rezeki, bolehlah terus ke Pondok Penyayang Raudhah..
Atau boleh juga salurkan melalui aku..
Email aku - nur_rosalinda@yahoo.com

Monday, April 1, 2013

5 tAhUN dAh kERjA kAt siNi UoLLs!!!~


Hari ni 1 April 2013, genap 5 tahun aku berkhidmat di sini..
Dari nama Tradewinds Plantation Berhad, sampai la dah bertukar ke Tradewinds Plantation Management Sdn Bhd.
Alhamdulillah~ Rezeki ku disini..

Sekejap jeks masa  berlalu..
Rasa macam baru jeks 1 April 2008, macam baru jeks report duty.
Macam baru je bermalu-maluan, bersegan-seganan dengan kawan² kat sini..
Sekarang dah senior uolls~
Terasa ketuaan bila budak² trainee/budak baru panggil aku kakak...

Bukan tak sedar diri ngok ngek!!!~
Tapi dulu masa mula² masuk umur² cam aku ni la paling muda..
Skang ada yg lagi muda.. Terasa la cam veteran sikit..
Sikit ye!!! Sikit... Hahahaha~ 

Apa² pun semoga lah rezekiku terus melimpah-ruah disini..
In Sha Allah~~

Jom tgk gambar² kawan² aku kat office nih..




Thursday, March 28, 2013

4th aNNiVeRsARy

Hari ini, 28/3/2013 genap 4 tahun usia perkahwinan aku dan suami tercinta. 
Rasa macam tak percaya jeks..Pantas betul masa berlalu.
Rasa macam baru semalam jeks kitorg kenal, bercinta, tunang, nikah~

Alhamdulillah~
We are still together and I love my husband more and more every single day ♥♥~

6 tahun lepas, kami bertemu buat pertama kalinya. 
Pertemuan yang tidak disangka-sangka.
Kami bukan dari sekolah yang sama. Bukan dari kolej/universiti yang sama. 
Bukan juga bekerja di satu company yang sama. 
But yes, kami sama-sama dari KL. 
In fact, kami sebenarnya berulang-alik di laluan yang sama setiap hari. 
Tapi kami tak pernah terjumpa pun walau sekali. 

Tapi siapa kami utk menidakkan ketentuan Ilahi. 
Akhirnya pada 2/11/2007 kami bertemu jua. 

Dan sekarang, sudah 4 tahun kami bergelar suami isteri. 
Alhamdulillah, kami masih bersama walaupun perkahwinan kami pernah dilanda badai suatu ketika dahulu.
Hujung tahun 2011..

Alhamdulillah...
Alhamdulillah Ya Rabb kerana masjid yg kami bina masih kekal hingga ke hari ini.
Semua yg terjadi adalah diatas kehendak-Mu Ya Rahim..
Syukur Alhamdulillah.. Kau masih memelihara mahligai ini..





Thursday, March 21, 2013

cERitA ni dAh hAmPiR BaSi sEbENaRNyA~~

Pagi Jumaat aritu, 8/2/2013 hujan.. Cam biasa la aku bangun dalam kul 6am camtu.. Walaupun hujan, aku bersiap jugak la untuk pergi kerja sebab aku fikir sementara nak siap² ni kul 7.30am / 8.00am maybe hujan dah benti kan.. Untuk makluman uolls aku g kerja naik motor merempit ngan En.Suami. Tu pasal cuaca memainkan peranan penting buat kami..

Lepas² siap tu kul 7.45am hujan dah benti. Ok dah boleh jalan..Kiorg pun turun la ni nak g kerja kan?? Sekali sampai ground floor tgk² hujan turun balik..Aisehhhh men.. Takpe la aku tunggu jap.. Aku rasa kejap je ni..Hujan hantu orang kata..Dia cam main² kejap lebat kejap benti.. Tapi dah dekat 15 minit tunggu tak benti², aku ngan sayang naik la balik umah kami..Sambil aku dukung Khaleef tgh tidur.. Ye, aku anta Khaleef g umah mak pagi² naik motor.. Takde masalah kan??!!~

Jam dah menunjukkan hampir 8.30am. Aku masuk kerja kul 8.30am. So, aku pon whatapps colleague aku bgtau aku maybe sampai lambat sket sbb nak tunggu hujan reda..

Tunggu punya tunggu punya tunggu punya tunggu........Hujan x reda². Time tu dah kul 9.30am.. Aku whatapps balik colleague aku, suh dia bgtau boss kalau lambat sangat hujan berhenti aku amik time off, kul 10.30am masuk..

Kul 10.00am hujan dah benti, aku pun ingat nak keluar g kerja la ni... Sekali colleague aku tu whatapps aku cakap company bagi halfday sebab nak Chinese New Year time tu..Yahooooooooooo!!!!~

Terus aku reply whatapps dia "Ko bgtau je boss aku halfday pagi ni" Woohoooo!!!~ Maknanya aku tak yah g kerja la kan? Aku apply halfday pagi, petang company dah mmg declare halfday..Hehehehe~

Ye la..Mana tak nya.. Kalau time off,  masuk kul 10.30am kan.. Hari Jumaat pulak lunch time aku kul 12.30pm - 2.30pm.. Kalau takat aku g kerja masuk kul 10.30am, pastu 12.30pm dah balik apa ke jadahnya kan? Kan? Aku halfday la terus..

Haaaaa...Disini lah ceritanya bermula.. Kalau aku kerja aritu, lunch time tu aku mmg ingat nak ke Times Square nak jumpa ex-officemate aku dulu.. Mmg selalu la hari Jumaat aku panjangkan kaki ke Times Square sana melepaskan rindu dendam ngan kawan² lama.

Pagi lepas hujan benti tu Sayang g la kerja cam biasa naik motor.. Tgh hari sket aku keluar, anta Khaleef g umah mak kat Kg Pandan. Kat Kg Pandan lagi dekat la nak ke Times Square kan..

Asalnya kitorg plan nak g karaoke.. Sebelum gerak tu aku pun msg la diorg nak confirm balik jadi ke tak.. Tp diorg kata diorg lapar..Alamakkkkkkkkk!!~ Aku dah gigil² nak pegang mic ni.. Diorg pulak lapar.. Diorg msg aku cakap jumpa kat Restoran Absalute Thai, LF floor Times Square...Dia nak makan sana..

Aku ni dah la baru pas makan..Tambah tenaga la kononnya nak nyanyi ni.. Skali diorg nak makan pulak.. Ok la makan..Aku order pulut mangga ngan air je sebab kenyang lagi..

Sekali tgk lauk² yg sampai maaakkk aiiii...Meleleh air liur, air hidung semua.. Mmg aku sebat la semua.. Tapi aku ratah lauk jeks..Nasi aku x amik..

Sambil menaip entry ni pon baper puluh kali aku telan air liur ntah...Cissss~ Hodoh!!!!!~














Friday, March 8, 2013

aYu & bAhRaiN

01/02/2013 hari tu, adik ipar aku, Ayu Rohaida telah selamat bergelar isteri orang..
Syukur Alhamdulillah~
Ayu telah selamat diijabkabulkan bersama pasangannya Bahrain..
Camne diorg kenal?? Panjang ceritanya..Hahahaha~
Yang pasti Bahrain adalah office mate aku uolls!!~ 

Keesokan harinya, 02/02/2013 pulak ada lah hari persandingan.. 
Tema hijau!!~

Yang baju warna kuning tu masa bertangdang belah lelaki..

























Wednesday, February 27, 2013

rEstOReN uPiN iPiN

Hari tu tak tau nak pergi makan mana.
Nak pergi Q-Bistro, dah selalu sangat
Sampai mamak tu pon dah kenal muka aku..
Fikir punya fikir..
Aku ajak Sayang gi Restoran Upin Ipin.
Masa ni Restoran Upin Ipin ni tak de lagi cawangan kat Permaisuri..
So, aku pergi yg kat Melawati punya..

Majority yg makan kat sini semua mesti ada bawa budak²..
Al-maklumlah, nama pun character kartun kanak².
Tapi makanan dia x de la kebudak-budakan sangat..

Pelanggan akan dihiburkan dengan video Upin Ipin.
Tu yg budak² suka tu..
Pastu ada juga jual barangan Upin Ipin kat situ..












Aku geram tgk budak ni..
Siap pakai cermin mata lagi..
Dia dok tgk cerita Upin Ipin..
TV pulak bebetul atas kepala aku masa ni..
Aku curi² la amik gambar dia




Ni anak Mommy gediks bila suh amik gambar sebelah Upin Ipin..
Love you sayang!!~ ♥♥