Monday, November 29, 2010

Telekom Malaysia Berhad (TM)

Ok..Meh sini aku nak cerita ttg Telekom Malaysia Berhad (TM) yg giler bijak tahap maksimum punya~

1 April 2009, aku subscribe Streamyx..Kontrak setahun..
Aku rasa ada lah 3minggu kot line internet tu ok...Selebih nyer cam haram!!~

Yg buat aku boleh ingat sbb, masa tu aku kat Langkawi, tgh Honeymoon, TM call regarding rebate yg aku apply...Aku honeymoon masa tu 27 April 2009....Korg pikir la sendiri baper lama je aku dpt pakai service TM ni....

Itu pon sblm aku g honeymoon, sampai aku dah balik honeymoon.....dah pang pung pang pung...dah kua sumer bahasa jiwa bangsa aku kepada TM, bulan Ogos'2009 baru aku dapat rebate tu..

Fine...!!!~ Abis dah citer.

Line Internet aku pon dah mantap semula..Thanks to TM xoxo~

Ku harap panas hingga ke petang, rupanya hujan ditgh hari..
Dalam bulan Oktober cam tu kot line streamyx aku meroyan balik..Aduh!!!~

Aku call 100 buat report...Aku rasa ada la 20x kot aku call..Benda yang sama je dia suruh aku buat...Troubleshoot....Troubleshoot....Troubleshoot....Tapi tak selesai2 jugak masalah aku~

Tetiap bulan bill sampai nih!!!~ Tapi aku x boleh guna line internet...Report pon cam x de makna je..~

Report lain pulak aku buka..1st report internet problem...2nd nak claim rebate~

Mmg sangat mencabar tahap keimanan aku!!!!!~

Macam biasa, dah keluar sumer ayat2 cinta dari mulut aku ni, baru pihak TM bg aku no fon technician kononnyer...Aku call...!!!~ Balik2 dia suruh aku terbalik2 kan wayar ntah apa ntah...kalau x boleh jugak call dia balik..nnt dia datang..katanyerrrrrr!!!~ Datang apa benda????!!!~ Haram dia x datang....Hangin giler aku..

Hari berganti minggu, minggu berganti bulan....Sampai la bulan April'2010..
Korang bayangkan berapa lama dah??!!~
Memandang kan dah bulan April'2010, maknanya dah setahun la kontrak aku kan??? Aku tekad nak terminate line yg menyusahkan hidup aku nih..

Korg tau dia cakap apa??!!~~ Aku kena sattle kan bill aku dulu baru leh terminate...Wakkkk luuuuuu..... "Aku x pakai pon service ko tau...Yg aku pakai sume aku dh bayar...Skang ko nak aku bayar apa???!!~ Ko cabut bulu kote ko la....bayar kan bill aku..."

Bulan Mei'2010 rebate aku berjaya - RM332.12~ Bill semasa aku pulak time tu RM479.15

RM478.15 - RM332.12 = RM147.03

Maknanya kalau dah sattle RM147.03 tu aku dah leh terminate line aku la kan????!!~~



Aku dah bayar okeh!!!!!!~ RM147.05.. Korg tgk resit kat bawah nih...Aku bayar kat TMPoint Muzium!!!!!~




Ok, skang termination form pon aku dah submit...Aku dah x de kena mengena dengan TM okeh!!!`

Tup2 bulan berikut nyer bill masih sampai.. WTF!!!!~ Ko nak apa lagi ni TM??? Saje nak dgr suara aku ke? Saje nak suruh aku call 100 seumur hidup aku??????

2-3 bulan jugak la aku try call & call 100 cakap naper bill still sampai..Balik2 diorg cakap nnt diorg check ngan pihak atasan...

Tetiba suatu hari yg mendamaikan, ada pihak dari TM call, dia cakap diorg masih x terminate line aku sbb nak promote produk terbaru diorg. Kot2 aku nak ubah fikiran.... Ntah produk mak nenek apa ntah aku lupa..

Pale otak mu...Aku x kan ubah fikiran la setan..Aku nak terminate!!!!!~

Aku pergi lagi TMPoint...Report naper line internet aku x teminate lagi...

Aku terminate bulan Mei. Korg tgk surat kat bawah ni. Bulan Ogos dah diorg masih tak terminate..Brengset!!!~


Akhirnya..sbg bukti aku dah terminate. Aku suh diorg keluarkan slip...

And Yesss!!!~ Aku dah ada bukti bahawa Line Internet aku dah terminate...Korang nampak kan slip kat bawah ni? Nampak kannn???!!!!!!!




Dan korang tgk!! Apa yg aku dapat baru2 ni...
Surat Pink = REMINDER
Baki aku tertunggak RM462
Korang pikir la sendiri....
Aku dah malas dah nak call 100 ke, nak g TMPoint ke, nak ngadap muka staff2 diorg tu ke..
Aku dah menyampah tahap Godzilla

Apa dia lapar sangat duit aku ke??!!~
Tak puas2 hantar bill, skang nak ajak g Mahkamah pulak...Hurmmmm~~





Korang pikir la sendiri..Aku dah menyampah dah nak citer pasal TM nih..Entry aku pon dah bapak panjang ni...

Pasni x de dah aku nak gi TM tu lagi..Ntah apa ntah yg diorg buat. Ntah apa ntah kerja diorg ni aku pun x tau..

Sekian terima kasih









p/s - Cerita ini adalah kisah benar & bukan rekaan semata-mata

22 comments:

sHi Ma said...

TM owh TM lah nie.. mmg sh tak wat keje lah tu, kalau nk ajak g makahmah pun kau ada bukti yg kau dah terminate... pemalas org keje TM nie.... nasib aku tak masuk kat umah line dia org tue...

Ju@Lucky^Mummy said...

isk.. memang bengang kalau camtu!.. sabarr je laa..

atty's said...

kalau kty pun hangin..
biar pi je mala, kalo dia org sebok lagi suh naik court.leh saman nie..saman menyusahkan .meyestresskan orang..

nUR_rOsALiNdA said...

sHi Ma ,
Tau x pe..Aku dah terminate..Tapi bill smpi..Pastu leh lak call aku cakap nak promote produk terbaru...Wakkk luu

Ju@Lucky^Mummy ,
Mmg dah lama dah bersabar ni kAK jU...

nUR_rOsALiNdA said...

atty's ,
Tu la pasal..Kat internet dah kua dah diorg ni men fb masa entertain costumer..Tu yg lembab nak mampos kot

eLLy said...

Mala ko saman TM 2 JUTA !!!


So far my Streamyx masih boleh dibangga kan ;P

nUR_rOsALiNdA said...

eLLy ,
Tak boleh dibanggakan langsung..Dibangang kan boleh la kak

Uruchimaru @ kf said...

aduhai,agaknye mcm ni ke cara diorg kembangkan biz diorg ....

Uruchimaru @ kf said...

aduhai,agaknye mcm ni ke cara diorg kembangkan biz diorg ....

nUR_rOsALiNdA said...

Uruchimaru @ kf ,
Hurmmm~ tak tau nak cakap apa dah

Amy Syaquena said...

salam..

uishhh memang begang ow macam tue , sabar je la sis

a.z.n.e.e said...

ktong pun mmg selalu je mencarut kt depa nih... every week mesti kol.. ade aje probnye...

Mama Mya said...

$^%^%&^&*^*&^*(^ marah gak nie walaupun x pakai streamyx

kak wati3
http://wati3qv3.com

nUR_rOsALiNdA said...

Amy Syaquena,
Mmg dah banyak bersabar dah ni

a.z.n.e.e,
Haaa...tau x pe..Dah berbakul kena carut pon x sedar diorg nih

nUR_rOsALiNdA said...

Mama Mya,
Hahahaha~ geram kan??!~

Aleeya said...

hehehhe nak nek court ke mala, kena carik shawl ngan spek itam le neh nak teman mala masok court hehhehe

boo layan je laaa dorg tu mala...

nUR_rOsALiNdA said...

Aleeya ,
Kita mmg bolayan kan je diorg ni..Malas nak layan..Pemalas

belogmummy said...

leeya, bongok giler diorang tuh....

sabar jer la....

kalo aku harus dah meroyan tuh....

guna P1 sonang.....

nUR_rOsALiNdA said...

belogmummy ,
Yesss!!! Kita pon guna P! je skang...Laju² laju

Amy Syaquena said...

Salam..

amy datang menziarah akak..

ARIFFDA said...

huh...kalau benda ni jd kat aku pun, mmg aku hamburngan ayat2 cinta kat diaorg...

nUR_rOsALiNdA said...

ARIFFDA ,
Hahaha..Tau x pe

Amy Syaquena,
TQ Amy