Monday, August 17, 2009

yM ni pENyAkit Ke, atAu sAJeR cARi pENyAkit??

~add me~




Chatting wabak penyakit?

Itulah kerisauan yang dihadapi oleh sebahagian isteri-isteri apabila suami mereka terjebak dengan berchatting ini.

Kemudahan berchatting ini adalah satu teknologi komunikasi baru yang amat mudah, murah dan jangkauannya tanpa sempadan. Batasan yang sebenar ialah ketukan jari-jemari kita di atas papan kekunci itu.

Apabila teknologi ini dibawa ke dalam rumah, perlulah kita fikirkan juga peraturan-peraturan penggunaannya.. Kita boleh menerima pakai adab agama seperti kita menerima tetamu yang bertandang dan bersembang di rumah kita atau budaya kita bertandang ke rumah orang lain. Pastinya tidak manis dan tidak wajar kita bersembang dengan anak dara atau janda atau isteri orang tanpa ditemani oleh muhrimnya di rumah itu. Biasanya kita ditemani muhrimnya. Begitu juga waktu-waktu kita bersembang dia laman sembang..

Oleh itu, bagi mereka yang telah menggunakan kemudahan chatting di rumah, eloklah berbincang sesama suami isteri agar membuat satu peraturan di rumah seperti mana kita menerima tetamu atau kita berkunjung ke rumah kawan-kawan untuk bersembang. Pastikan mereka yang diajak chat itu orang yang dikenali secara peribadi dan kita sama-sama mengetahuinya. Tidak salah kalau bersama-sama chat dengan orang itu agar tidak timbul fitnah antara suami isteri. Kalau ada orang baru ingin berkenalan, sama ada sama jantina atau tidak, eloklah minta kebenaran pasangan untuk menerima salam perkenalan itu.


Kenapa ketagih berchatting

1. Mudah dapat ‘bersembang’ dengan wanita (mungkin asli atau tipuan) hingga menyebabkan mindanya bertambah aktif semula dan bermotivasi untuk dirinya.

2. Kalau ‘wanita’ yang dia chat itu melayan dan dia pula dapat ‘menguasai’ perbualan mereka, maka dirinya terasa puas, seakan-akan tersangat macho. Tinggilah hormon testosteronnya.



Artikel dari - Akademi Muslim

_________________________________________________________



YM ni mmg penyakit gak..

Lagi² kalau ada yang ngaku xkawen.. Tu,mmg saje nak test market la tu.Mmg ade laki suke cam gitubajet best kot..wakakaka~

Org yg baru nak kenal YM ni...akan jadi mcm cempera (x torah..seronok x ketahuan punca) ..kalo nasihat pun dia akan buat jugak..sbb ni benda baru bg dia..mmg dia nak explore lebih2...cuma apa yg di risaukan bila bukan sekadar chatting biasa.. kasih, sayang, cinta, benci, rindu.. konon² nyer “ala..kat Ym je.. bukan nyer in a real life”. tapi ia akan jd sesuatu yg x elok satu hari nanti...

Dunia YM ni dunia PENIPU BESAR!!! cukup PENIPU BESAR!! (Kalau chatting dengan org² yg kita kenal tu idak ler pernipu besar) Selama 7 tahun aku kenali YM..mmg dah kenal n tahu cara org yg nak chat. Maksud aku kat sini bila kita chat dengan org yg kita x kenal.. Kalo YM dgn kawan2 opis yg mmg kita dah kenal tu lain kira...ni start chatting dgn org yg mmg kita x kenal...mcm2 nanti akan kluar...tambah2 plak kalo dah leh tengok webcam..LINGKUP!!!!

YM ni ada baik buruk nyer.. kalau kita gunakan dia kearah kebaikan, baik la jadi nya.. Kalau kita guna kan kearah yg tak sepatutnya.. Hampeh lan jadi nyer.. Kalau bg yg dah berkahwin tu, silap² boleh hiruk piruk hubungan suami isteri.. Betul tak apa aku cakap ni?

So, What say uollss??

27 comments:

~ mizzAmy ~ said...

betul betul betul... chat dengan strangers nih leh bawa banyak keburukan. amy pun dah jarang nak ber'YM. dengan kwn2 pun, better on phone rather than nak ber'ym.

NURUL said...

betoi tu ym nie ada baik buruknya. tp better guna sms atau tipon jer laaa mala.

khaLifah feDi said...

emm..mmg penyakit jugak nie klu disala guna hee~

* i'm solo ag ea so no hal arr heheehe

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

>> ym...ada kebaikan...ada keburukan....

ada yg menyambung persahabatan....ada yg cinta terputus di tengah jalan....semua nyer gara2 YM




hehehe..sekian.terima kasih

nURmALa mAZLan said...

~ mizzAmy ~
dulu masa muda² dulu ada la ber'YM' dengan ntah sapa².. tapi skang ni mmg YM ngan member² jer.. nak jumpa susah sgt..so, better in YM.. bill pon x jalan kan..huhu`

NURUL,
kalau tgh x online tu mmg la guna sms/phone.. tapi kalau tgh dok online tu, member dok ajak sembang..layan~~

nURmALa mAZLan said...

khaLifah feDi,
eleh...ko tgu la kau dah ada awek nnt..awek kau chatting kau jeles ke x

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠
ye la cik marpoah.. kita contact² pon thru YM je kan.. nak jumpa memasing agak kebizian kan.. so, YM la pengerat sillaturrahim kita

IdaShah said...

ermm... rasa nya byk buruk dari baik lebih2 lg lelaki lah. Gatal tak tentu pasal huhuhu

kak ida selalu berym dgn kwn bloggers lah.kwn2 lama ckp tepon lg best.nasib baik laki den tak reti berym hehehe

eedany said...

jarang YM... for me, its wasting time.

kecualilah tak ada alternative lain nak bersocial di alam maya ini contohnya seperti blog, facebook, forum etc....

YM pilihan terakhir kot?

:)

Diarihatiku1976 said...

betoi tu ym nie ada baik buruknya. tp better guna sms atau tipon jer laaa mala.

nURmALa mAZLan said...

IdaShah,
aha la..kalau kawan2 sekolah tu..mula2 YM.. pastu dah x larat nak YM baru la gosip kat tepon..ahahhaa~

eedany,
my YM always on.. YM is like sms je for me.. malas nak cal/sms kengkawan, YM la diorg

nURmALa mAZLan said...

Diarihatiku1976,
ada baik buruk nyer.. tp gunakan lah yg baiknyer tu.. jgn guna yg buruk nyer tu

neezareef said...

mmg..yg jahat tu guna kearah kejahatan yg baik tu baik la kan

nURmALa mAZLan said...

neezareef,
betul la tu.. semua benda pon kalau kita gunakan karah kebaikan pasti baik jadinyer..

Mimy Hamid said...

kita selalu ym kan...hehe

nURmALa mAZLan said...

Mimy Hamid,
aha kan.. tapi ke arah kebaikan.. x pasal2 kita kenal =)

Dayu said...

dulu zaman belajar mmg giler chatting
laptop on 24 jam..YM on 24 jam
tapi bila start keje
jadik malas..ngan opis blocked YM
kuranglah minat nak ber YM
ngan membe2 pun byk contact thru email/FB..chatting kat situ je

luckily en suami juga tak heran sama YM..maka alhamdullilah takde la masalah nak nyampah tgk dia layan sengih depan skrin sorang2

tapi rasanya kalau kat umah
tak yah lah on YM tu kan
suami/isteri kat sebelah pun, nape nak ber YM lagi
tak cukup menarik ke suami/isteri tu??

@--- Sueanne ----@ said...

lebih ramai suke tipon dari ym erk???..

kite terbalik lak..xsuke calll tp suke ym...sebabnye kite ni mmg pendiam..xde topic nk borak sgtt..so boleh lmbat2 reply..

kite lebih suke mendengar n melihat dari bercakap or menaip..hehehe..

psst : ehh pjg lak kite menaipp..ekekeke..i'm still on the right track kn??..ke merapu??..kekekek

saya said...

hahahha..paling tak tahan bila ada orang panggil.. lain takde asl, asl, asl.. hoiihh..igt kita budak2 kecik agaknya!!..

nURmALa mAZLan said...

Dayu,
ye la..rasa nyer lepas ni kena ikut sarana dayu.. dekat rumah buat aper nak on YM kan..

tapi apa pon semua tu bergantung kepada niat seseorg..

@--- Sueanne ----@
ye la sue.. akak sependapat ngan sue. akak prefer YM sbb kat rumah dah tentu2 akak online jugak..jadi malas mo kemana2.. kalau on YM kan senang kawan2 x yah call.. YM sudah

nURmALa mAZLan said...

saya,
tu la pasal..agak ketinggalan zaman sungguh.. mula² hai.. lepas tu asl..wakkkkkkk!!! lu dok zaman mana beb

en_me said...

ketagih ym ghitewww.. ehehe

atty's said...

kalo org lelaki yg dpt chattting ..lagi ngn pompuan..banyak buruk dr baik nya ..

nURmALa mAZLan said...

en_me,
ahaha~

atty's,
ye la kak..sgt setuju.. lelaki kalau dapat YM ni.. cam jakun sket.. time2 cam ni la nak mengayat..kalau berdepan kan x berani..huhu`

khaLifah feDi said...

awek x kisah klu isteri ye kot..hee~

nURmALa mAZLan said...

khaLifah feDi,
amende kau cakap ni awek x kisah isteri ye kot. x paham

Redbloodsnow said...

a'ah btol tuh kak mala. jd penyakit n berbahay if ade yg ngaku bujang. grrr...kaki kang

:D

nURmALa mAZLan said...

Redbloodsnow,
wakakakaka~ akak pon nak tumpang kaki gak..huhu