Friday, October 24, 2008

bLaCkOut

Plan sebenarnya semalam nak tgk pra-tonton Musical High School. Kawan aku yg kerja kat Era.fm tu bagi ticket free..

Tapi macam org kata, kita hanya merancang, Tuhan yg menentu kan..eceh…ayat..

Semalam umah aku terputus bekalan elektrik.. umah aku je tau.. umah lain semua ok..jadi,maknanya mmg elektrik kat umah aku la yg ada masalah kan??

Sempat gak la kitorang candle light dinner semalam
Pastu aku ada panggil pak cik wiring ni datang umah tlg tgk² kan..

Sekali satu haram pon dia tak leh nak buat apa².. sudah nya dia cakap “call TNB la” siot tol..tapi dia charge kitorg 15 hengget okeh..geram tol aku..

sudahnya,aku call je TNB. Sejam kemudian,diorg pon sampai..


Mula² abg TNB ni godek cable yg kat pintu umah aku nih. Tapi dia kata sini ok, tak de apa² masalah..


Rupa² nya yg kat sini daaa...
Masa mula² dia tgk cable nih, dia cakap ngan kat uncle lagi satu tu “cut out”.. pastu aku leh jeri pulak “hah??? Ada katak??” wakakakak~~~ abg ngan uncle ni gelakkan aku boleh???

Uncle ni pulak tukang suluh.. Aku pulak,tukang amik gambar..wakakaka~~~


Sudahnya, umah aku ada lah cahaya balik, tanpa dikenakan apa² bayaran. Tapi pak cik wiring tu pulak yg dapat 15 hengget. Walhal dia x buat pape pun. Aku bg abg ngan uncle TNB ni 15 hengget tu buat duit kopi diorg lagi bagus kan kan kan???

27 comments:

ellyn said...

sungguh x baik betul pakcik wiring tu tau..x leh ke tlg dgn ikhlas hati...

manusia..manusia

Nurmala said...

kak ellyn,
tu la pasal kak.. Anggap je la yg dia tu tlg² tgk je.. x boleh buat pape, nak cas 15 hengget pulak

~dARlee zURiS~ said...

hehee..normal lah tu
kalu panggil orang2 camtu
apa2 hal mesti kena caj gak
padahal keje x jalan pun
hampeh kan..

nor atiqah said...

p.cik wiring sgt ahat akak..
kte boikot jgn pgil die wat keje tau..huhu ;p

Nurmala said...

zuris,
mmg hampeh pon..saya di caj for nothing

atiqah,
hahaha..nak boikot?? betul²

coffee.and.sugar said...

tak patut tau pak cik wiring tu

Nurmala said...

coffe&sugar,
mmg sangat x patut..x puas hati sampai hari ni nih

saya said...

memang kalo pggl org dia charge mcm tu..t api kira melampau le kan.. takat bukak penutup box tu saya pon pandai. saya rasa fuse blow kot maybe pasal kena lightning /overload. tu sebab cut-out (bukan katak ye cik puan). mala lenkali cek tgk kalo rumah single phase dia ada 2 fuse tu (life & neutral), kalo rumah lagi besor or mcm office ke 3 phase ada 4 (red,ylw, blue, neutral). so kalo salah 1 fuse tu terbakar tu yang jadi black-out. nanti panggil pkck wiring lain srh cek. jgn pkck cekik darah tu.. ntah2 dai pon tak reti kot. tau lekat cable. jek. hehehhee...

Nurmala said...

saya,
Wah….pandai ek pasal² wiring nih.. saya x reti la.. life ke, red ke, neutral ke, apa ke..cakap la banyak kali..saya mmg bebal pasal nih..hehehe…

[yAN!e][pUTraJAya] said...

uish...RM15....?

leh beli topup henpon...

kekkekeke..

insyaallah ahad nih kalau tak ada aper2...yanie datang....

Redbloodsnow said...

waakakakaka...CUT OUT terdgr jadik KATAK ea???
wakakakak..wakakaka..lawak seyyy kak mala neh taw

tergelak zie baco... :P

Nurmala said...

yanie,
tu la pasal..RM15 leh buat beli topup.. kalau saya buat tuang minyak utk gi petrajaya pon boleh..

zie,
hahahaha..aha la zie. akak dgr dia cakap kata..sebab tu akak tanya "hah?? ada kata??" sekali dia kata CUT OUT daaa...

miszrLina said...

ada katak? haha....
biar benar katak tu mlompat smpi kat atas tu..hik2...

aduss...rOmantik tu candle light dinner..hee...

eh...suke2 je org tu mintak 15 hengget kan.... hurmm... upah dia dtg tu... coz dia keje sdiri...huhu... xpe la...anggap je sedekah...

MiSZuE said...

salam..
hye ..nk komen boleh..hihi..aah kite hanye merancang hehe...sempat agik ek amik piccas ehehe..kater blogger hahaha

Yanmie said...

tak malu betul pakcik wiring tu..dh lah tak buat pape..minta 15 henddet plak tu..isk2...ambik kesempatan betul..

cHeRyNa PiReS said...

die nak duit raye gaknyeee...tuh pasal la RM15 nak bg kat org len pon die sapu...hihi...

* dlm pade tuh glamer dpt kuar muke kat blog nieh:P

eLLy said...

ye la kaci pak cik TNB lagi bagus!

naz ilyn said...

salam kenal..
tip untuk mala..kalau bekalan di rumah awk sahaja yang terputus bekalan..terus aje tel tnb..kalau panggil org lain dia tak tau buat..kena bayar lagi..

p/s: suami selalu pesan..maklum ler keje tnb

mazzura said...

nape bg rm15 kalau dia xwat apa2..selambar je..heheh

SaDi said...

nasib baik ada jugak yang bertugas malam... anyway... RM15 tuu kira macam membalas budi laa walaupun dah tugas diorang... niat murni akan dibalas kebaikan... insyaallah:)

Nurmala said...

kak ina,
kita dok merungut sampai arini..mak kita pon cakap camtu..dah la..anggap je tu sedekah..

miszue,
hahaha..harus la amik gambar kan..wajib bagi seorg blogger..huhu~~

yan,
nak buat caner yan..dia perlukan sangat kot RM15 tu..huhu~~

cheryna,
tu la..tunang saya pon cakap camtu..glamer la diorg ni pasni..

kak elly,
tu la kak..bg abg TNB lagi bagus sbb dia yg buat bekalan elektri umah kita ada balik..

naz_ilyn,
tu pengajaran tu..len kali panggil suami ilyn boleh?? hehe~~

mazzura,
segan pulak nak buat selamba badak..hehehe

sadi,
ye la..mungkin tu upah penat sbb dia dah datang umah kita kot..halal la tuh

Pocket said...

pocket kena blackout dalam kapal terbang masa balik dari thailand!!
katanya system tershutdown masa baru jer bukak pintu.
so suma orang yg nak kuar tak berlampu atau pun ber aircond.
alahaaaaiiiii ....
cian tgk stewardess tu duk pegang toslet suluh.
heheheh...

'cutout' = 'katak'?
hehehe, ada persamaan nya disitu :)

reena said...

eee...terokla pakcik wiring tuh...ampes btol...lain kali snap clear2 muka dia..bio owang lain tau betape ampesnya dia...ekekek *jhtnya aku*

eedany said...

saya paling tak suka blackout tau. Panas + nyamuk suka terbang dekat telinga sambil berbunyi2 riang...

nasib baik TNB cepat bertindak.

:)

Nurmala said...

pocket,
wah...pocket sian ngan stewardess...steward?? cut out & katak..ada lah iras2 bunyinya..hehe

reena,
aha kan..x terfikir pulak..patutnya amik gambar pakcik tu clear2..huhu~`

eedany,
ye la..time blackout ni..panas + nyamuk..

bagus kan TNB..syabas TNB..

NahWaL said...

apala kak mala, lain kali jangan bagi duit, bagi ayor je.huhu.boleh pulak dia caj ek.duit minyak pon agak2la..

Nurmala said...

nahwal,
huhu!!
benda dah jadi pon nahwal..
ok2..pasni akak bg air je kat org..huhu~~