Thursday, October 23, 2008

LeLaKi & aiRmAtA

Wuuu…lelaki nangis wuuu… Tak malu wuuu…”

Kenapa? lelaki tak boleh menangis ke? perempuan je yang boleh menangis? Lelaki pun boleh menangis gak tau.

Lelaki sebenarnya bukan tak nak menangis, tetapi dorang sangat menghargai airmata. Kan kalau kite menangis, kite keluarkan air mata. Lelaki nak simpan air mata dorang utk sesuatu perkara yg lebih memerlukan mereka mengeluarkan airmata. Tu pasal la lelaki tak menangis sesuka hati.

Pemikiran lelaki dengan perempuan berbeza. Perempuan kalau tengok cerita yang sedih-sedih, mesti menangis. Tapi bila lelaki tengok cerita yang sedih-sedih, dorang akan rilek je. Takde nangis-nangis ni. Bagi dorang, buat penat je menangis ni. Dah la dorang penat balik dari kerja. Ni balik rumah nak nangis-nangis pulak. Tambah lagi penat ada la. Tu pasal la lelaki tak menangis…

Lagi satu, lelaki kan dikenali dengan kekuatannya. Kalau menangis, habis la dorang punya kekuatan, ke-tough-an tu semua hilang. Sebagai contoh, kalau lelaki tengah bertukang dan nangis-nangis nak buat kerja. Rasa-rasanya, siap tak kerja yang nak dibuat tu? Mesti lambat nak siap kan? Lelaki tak suka lambat-lambat ni. Tu pasal la lelaki tak menangis…

Dan akhir sekali, lelaki kan kacak kalau tak menangis. Takde nak serebeh-serebeh muka tu. Tu pasal la lelaki tak menangis…

Erk…boleh pakai ke idea² tu?? any idea??

23 comments:

nor atiqah said...

eceh..cm 2 er akak...huhu :P

Nurmala said...

nor atiqah,
ntah la..agaknya kot..hehehe

antalya said...

lelaki menangis dlm hati

~dARlee zURiS~ said...

actually..laki pandai kawal emosi die
x mcm pompuan.emos je.hehee..
tp..oh sunguh touching kalu laki tu nangis psl kite kan.. =P

Nurmala said...

antalya,
oo..yeke??

zuris,
ye la zuris..mmg rasa sangat istimewa kalau lelaki menangis disebabkan kita..huhu~~

saya said...

saya pikir hormon untuk perembesan air mata lelaki tu tersangat kurang atau almost takde lansong la.. tu pasal lelaki tak menangis. hahahahhaa..

Nurmala said...

saya,
wah...ni dah masuk bab sains pulak nih..hehehe

naz ilyn said...

salam kenal..

lelaki nangis..emm..kalau lelaki nangis macam pempuan siape le nak jaga kita anak beranak..

orang lelaki nikan pelindung, pembela, pekasa dan macam2 pe..

p/s: nampak tak gagah ler lelaki menangis..nak nagis tengok suasana kot.

Nurmala said...

naz ilyn,
aha kan..ye tak ye jugak..kalau lelaki dok nangis jugak, sapa la anak nak jaga kita pompuan² yg sememangnya jiwa rapuh nih..

nangis bukan kena tgk suasana.. tapi kena tgk jantina..huhu~~

eLLy said...

emm ade yg setuju dan ade yg tak setuju,

sekali sekala nak gak tengok
lelaki menagis kan ..

Nurmala said...

kak elly,
ye la kak..
sekali sekala nak gak tgk diorg pulak nangis..asyik diorg je tgk kita nangis...

Dayu said...

alah,derang tu pura2 kebal
hakikatnya..
takpe
biar kan lah derang tak nangis, kalau nangis mcm tak senonoh je gayanye...

aizatbest said...

saya sokong psl yg laki simpan' airmata dia utk benda yang penting..
tapi xpe kot nangis,dari xde perasaan..huhu

Al-BIMA SAKTI said...

salam,
seperti dikatakan adalah tepat
lelaki nangis bertempat.

atas nama lelaki
tak mudah nangis adalah simbol ketahanan diri.

etomyam said...

err, laki perlu nangis, esp tgh malam, jumpa tuhan

Yanmie said...

Org laki kedekut air mata kot...hehehe...sebenarnya orang laki nie tak mahu kelihatan lemah dimata org pompuan..so bila dh nangis tu kira jatuh lah standard dia...tapi mgkin jauh disudut hati..diorg mmg bersedih...nangis dlh hati kot..hahhahaa..

Nurmala said...

dayu,
hahaha..aha kan..kalau diorg nangis nampak cam hodoh je kan??

aizat,
eh..ada tau lelaki yg x de perasan..huhu~~ pompuan pon sama je

al-bima sakti,
ooo..kita x nangis ni cam trademark lelaki la nih??

etomyam,
kalau jumpa Tuhan,jgn kata lelaki,perempuan pon harus menangis.

yan,
ye la yan..diorg x nak tunjuk je..diorg nangis dalam hati.. tapi kadang² terluah gak tangisan diorg tu kalau benda² yg menyentuh hati mereka..

coffee.and.sugar said...

bukan senang nak tgk lelaki nangis,dia akan nangis untuk yg dia sayang je kot bila terjadi sesuatu.

Nurmala said...

coffee&sugar,
lelaki akan menangis utk sesuatu yg sangat menyentuh perasaan dia

Redbloodsnow said...

pssttt...klo ler ssorg lelaki e2 spai mengalirkan air mate over one girl...means ppuan tuh mmg own his heart n ppuan sgt2 bermakne ssgt dlm hdup dat guy..hehehe...mcm tuh ler gak org selalu kate

:P

**My ex pernah buat mcm tuh ngan zie :( arrgghhhh...terkenang seyyy :(

reena said...

cth cam hubby kite, so far kite tak penah tgk dia kuarkan air mata even time tuh dlm situation yg sedey sgt...tapi kite rase owang lelaki nih tak nangis sbb dia tau, kalo kuarkan air mata canepon, benda tuh dah jadi bukannya bole putar2 balik...

lagik satu kalo dia pon sama2 nangis abis sape yg nak pujuk...takkanla pompuan kot...ekekek

eedany said...

lelaki akan menangis bila ada kes-kes yang betul2 menyentuh jiwa dorang kot?

:)

Nurmala said...

zie,
aha zie kan.. kalau lah lelaki tu sanggup mengangis kerana seorg perempuan tu, maknanya dia sayang sgt pompuan tu.sweet nyer...

zie..terkenang pulak dia..ingat yg skang ni je ok..

reena,
hahaha...kalau sama2 nangis, abis la anak2 x makan..huhu~`

eedany,
ya betull!!!! kalau perkara tu sampai menyentuh hati mereka, baru la mereka akan mengalirkan airmata..