Wednesday, January 21, 2009

hENNa




Hari Sabtu hari tu aku pergi jumpa org yg nak buat kan inai henna utk aku nanti..

Aku gi jumpa dia sebab aku nak test colour henna dia ni..

Aku suka yg pekat. Merah nak ke hitam tu.

Tapi masa dia test kan kat tangan aku hari sabtu tu,aku rasa cam tak pekat je.

Aku cakap ngan dia yg warna inai tu tak pekat.

Dia kata tak mungkin sbb sebelum ni dia buatkan org lain pekat jer.

Dia kata boleh try lagi kalau aku nak.

Korang rasa macam mana? Nak gi test colour lagi ke? Atau pun redah je amik sbb dia dah confident kata pekat. Atau pun korang ada cadangan atau sapa2 yg korang nak suggest boleh buat henna utk aku nnt?

56 comments:

aD said...

taim ad kawin dulu pun susah nak cari ukiran inai yg pekat. kalau tahan pun 3 hari (tu pun kena jarang kenakan kat air / sabun). tapi, ad tau camne nak dapatkan kaler inai yg merah menyalaaa & kehitaman untuk jari. ok, memula pakai inai tradisi kampung yg ditumbuk - pakai semalaman. pagi tu basuh & pakai inai Arzoo pulak (dalam tiub - kat masjid jamek banyakkk jual) kira pakai dua kali laa. pakai inai Arzoo nih dalam sejam je tau, jangan lebih, kalau tak warna dia terlalu gelap pulak. Inai Arzoo nih, kalau pakai gitu je tanpa pakai inai kampung, dia pekat untuk sehari dua je. tapi kalau dipakai lepas pakai inai kampung,hasilllnya memang marbeles tau! seriyes. kaler merah pekat yg gelap tahan sampai 3 bulan (sampai kita potong kuku la)

tsskk teringin pulak nak pakai inai lagi :(

nURmALa mAZLan said...

aD,
oo..yeker kena buat camtu..adeh!!! kena gi cari daun inai pulak la ni eh..takpe lah...nak try jugak la..mana tau merah pekat kan? cantik!!

sparkystar said...

fuyoo..tantek nye,inchik sparky leh wat gak tak,ngeh3

zeti said...

zt dulu buat kat semua house.. pun x pekat gak :( nyesal x amik ngan mak andam.. ngan mak andam siap dia inaikan tgn ngan lukis tu sama.. rasanya dlm rm100 ke rm150.. ntah la, zt pun da x ingat..

The Journey.. said...

mala... buat kat ne nih?? how much dia charge utk full set?

nURmALa mAZLan said...

sparkystar,
buleh!!! apa salahnyer!!

zt,
oo..saya tak tanya pulak ngan mak andam saya tu..aha kan..tak terfikir pulak nak tanya..

nURmALa mAZLan said...

the journey,
ini kawan saya nyer adik.. dia charge RM250 for full set

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahh..N x to sgtt sal henna ni yunk...tp klo nk carik org len..kne laa try lagik...

saya said...

wahhh... mahal jugak ye buat2 inai henna ni.. tapi saya pon teringinnnn... uuwwaaaa...

nURmALa mAZLan said...

N,
tu la pasal..kelau nak cari org lain, kena cari dari skang kan?

saya,
kalau teringin, buat la..sajer suka2 jer..

sipeNinLalat said...

Isk isk iskkk... wat inai jerk rm250.. mahal tuu.. eheheh tp kalau dah suke takpee teruskn ajerk.. ahhh ad org kate perah limau kat tempat inai tu utk memerahkan lagi kalernye. Kemerahan inai nie bergantung ngan darah kite. tu orang ckp laaaa.. K.Lia x pasti lak betui ke dak...

nURmALa mAZLan said...

sipeninlalat,
tu la..mahal kan kak..sblm ni kita tgk lagi la RM380..adoi..lagi mahal.. kita pon pernah dengar yg pasal perah limau tu

Suraya said...

wah kak mala..wat henna pun mahal ek..sue xpenah survey arge dia..sue br tau skrg..full set tu cane kak mala..ngan tangan kaki termasuk lelaki ker?

nURmALa mAZLan said...

suraya,
full set tu tangan ngan kaki la..yg buat mahal tu patern dia..cam akak nak sampai kat lengan tu.. tu yg mahal

Yanmie said...

ehehe..yan dulu inai tang jari aje..x inai pun kt tgn tu..klu inai x nmpk gak..coz kulit golap..ehehe..*malu*

nURmALa mAZLan said...

yan,
wakakaka..kelakar lah yan ni..apa pulak kulit gelap..yan mana ada gelap...koling tu lagi gelap..nampak je inai dia

~ Nana ~ said...

salam kenal dear....cograt ye..
pasal inai ni...just nak share la...
kalau nak yg kaler cantik kan...
pakai yang brand RANI KONE...yg ini ada code dia...RK-82 tuk nail , RK-99/RK-55 khas tuk body decoration...ada jual kat area masjid india...just mention namanya je...kaler dia mmg cantik..1/2 jam pun dah pekat...lagi lama lagi lawa...ni web dia www.ranikone.com..

nURmALa mAZLan said...

nana,
hi nana...thanks for the info ye..

antalya said...

sy ada terbaca soaljawab agama berkaitan pemakaian henna nih..HARAM hukumnya..so disebabkan dah tau sy batalkan niat nk pkai henna..just pakai inai kat jari saje.no lukis2

nURmALa mAZLan said...

antalya,
yg haram tu, kalau kita nak buat macam tatu2 tu..yg macam kat bahu ke, dada ke.. yg penting niat..

KhaLifah feDi said...

emm mala,kf pun suke pki inai2 nie cume..yg inai henna nie brp lame leh tahan,coz yg kf pki skunk inai tradisi wat sendiri aje hhe..

UnGu VioLeT said...

tryla cari yg pekat kak.. lg cantik...

nURmALa mAZLan said...

kf,
oo..jarang ada lelaki yg ske pakai inai..bagus arr kf ni..huhu~~

ungu violet,
akak tgh try search yg pekat la ni dik

rynn2506 said...

aritu aku dah pasan dah masa ko dtg umah aku tu tp aku igt ko wat dah lama sbb henna tu x pekat pon..cam dah lama dah ko wat sbnrnya....rupanya itu citenye..
weh...ko cr la henna lain jer...mana tau ade yg lebih baik dan pekat ikot citarasa ko...

aizatbest said...

kak..sy tgk pekat jek, sbb sy rabun kak..kalo saya bole nampak, kire ok ar tuh..pasal lan tu,nati sy try tnya kawan ok..hehe

ratna said...

awak.. cantik corak inai tu.

tp saya rasakan..masa memula kita basuh inai tu jer kaler dia tak pekat..tp lama2 dia akan jadi pekat. selalu saya pakai cam gitu ler...masa memula basuh jer dia tak pekat...

tp awak kulit putih cerah.. mesti nampak cantik nanti tu..

nURmALa mAZLan said...

azrin,
oo..ha..padahal kan aku gi umah kau ahad kan, sabtu tu la aku gi buat..1 hari je..dah cair kan colour dia

aizat,
wakakaka...mmg la pekat..sbb yg awak nampak tu inai yg belum buka lagi..huhu~~ ok2..nnt tanya tau no tel lan..

nURmALa mAZLan said...

ratna,
mmg biasa macam tu kak..tapi yg dia baru basuh ke, dah lama basuh ke, tetap x pekat..

harap2 begitu la kak..Insyaallah

nurulhuda abu bakar said...

http://iranian-gurl.fotopages.com

or www.dayudesigns.com

mala cuba kamu cek ni, tip top rasanya henna dia :)

dia buat untuk 'cari menantu'

sangat jatuh cinta ngan dia, ingat nak cop kalau kawin nanti..

nurulhuda abu bakar said...

mala, bgtau kita tau kalau kamu minta dia quote service...

nak tau harga, sangat tip top, sukaaaaaaaaaaaa tgk henna dayu designs :)

UnGu VioLeT said...

akak, ade tag utk akak..

UnGu VioLeT said...

akak, ade tag utk akak..

nURmALa mAZLan said...

nurul.
henna dayu design ni kita dah survey b4.. dia dah qoute kita pun.harga dia mahal gilak.. tu yg mencari lain nih

mar,
thanks mar..

Ada Ayrissa said...

ader org kata ikut darah kita..ntahlaa...
tp i likeeeeeeeeee henna...

nURmALa mAZLan said...

kak ada,
kita pon suka henna

KhaLifah feDi said...

emm mala kf pki inai kat rambutlah hehe..

Y u Z z 9071 said...

mala..

lepas ukir...cuba ambil limau nipis dan titiskan atas inai tu..

pastu kalo boleh biarkan inai tu kering dan jatuh sendiri...

tahanla lama sket dan merah ...

itu petua yuzz masa kawen dulu laa..just share

nURmALa mAZLan said...

yuzz,
oh..yeker??
ramai gak yg cakap perah ng air limau ni..

Elynn said...

aku cadang guna HENA Made in Mekka, tiub punya, ada jual dekat Mydin. kotak color hijau putih ada photo model wanita.

Adik ipar aku ada guna merah sangat...

Selamat mencuba...

nURmALa mAZLan said...

ellyn,
ye ker? x tau eh apa nama henna tu?

[yAN!e][pUTraJAya] said...

bila la inai tu nak tertempek di tangan cik yanie lak eh

geggegegeg

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

nURmALa mAZLan said...

yanie,
sabar la sayang..ekeke~~
hari nya akan tiba jua.. ngeh3x

ungu violet said...

saya rasa membazir kalau buat henna mahal2 tapi tak pekat, sebab merah atau tak inai tu bergantung kpd darah kita...


just my 2 cents :)

nURmALa mAZLan said...

mar,
akak pun terasa cam membazir je spent sebanyak tu utk benda yg x kekal lama

Khayra Idora said...

Majlis ni sekali seumur hidup, apa salahnya kita spend lebih asalkan kita puas hati & boleh buatkan kita nampak cantik dan berseri pada hari bahgia.

Sedangkan make up service pun ada orang sanggup bayar more than RM600 utk SATU (1) sessi yang mana make up tu hanya utk beberapa jam sahaja compare spending RM300++ untuk berinai tapi tahan sampai seminggu.

Dora ada dua orang cousin yang pernah ambik dengan Dayu Designs.
Cantik & sungguh berkualiti design yang dia buat. Lepas tu boleh mengikut budget kita.

Kalau masa malam berinai tu, Dora memang suka datang menyibuk. Alang2 terus kena jadi dayang utk pengantin. Proses nak menyiapkan ukiran tu makan masa gak ler.. lepas atas tangan, tapak tangan pula.... pastu atas kaki n finally baru hujung jari. Tekun & amat teliti Kak dayu tuh buat. Ralit dan terpegun kitaorang yang ada kat situ tgk dia buat.

Tambahan lagi dia tak guna kon.. dia guna peralatan khas. Import lagi tu.. Muncung alat inai tu tajam cam jarum.. Takut tgk!.. heehehe...

Seorang Cousin Dora nie lagi ler.. sanggup spend lebih untuk dapatkan design yang eksklusif dari Dayu Designs yang 3D bunga rose tu.. Nampak real sangat. Cantik! Tak ada tukang inai / henna artis lain yng dapat buat design cam dia buat. Sungguh unik!

Kiter pun dah jatuh cinta dgn Dayu Designs nyer henna sama cam Nurulhuda. Dok browse, http://iranian-gurl.fotopages.com
tunggu latest update tapi tak update-update lagi. Huhuhu..

Khayra Idora said...

Majlis ni sekali seumur hidup, apa salahnya kita spend lebih asalkan kita puas hati & boleh buatkan kita nampak cantik dan berseri pada hari bahgia.

Sedangkan make up service pun ada orang sanggup bayar more than RM600 utk SATU (1) sessi yang mana make up tu hanya utk beberapa jam sahaja compare spending RM300++ untuk berinai tapi tahan sampai seminggu.

Dora ada dua orang cousin yang pernah ambik dengan Dayu Designs.
Cantik & sungguh berkualiti design yang dia buat. Lepas tu boleh mengikut budget kita.

Kalau masa malam berinai tu, Dora memang suka datang menyibuk. Alang2 terus kena jadi dayang utk pengantin. Proses nak menyiapkan ukiran tu makan masa gak ler.. lepas atas tangan, tapak tangan pula.... pastu atas kaki n finally baru hujung jari. Tekun & amat teliti Kak dayu tuh buat. Ralit dan terpegun kitaorang yang ada kat situ tgk dia buat.

Tambahan lagi dia tak guna kon.. dia guna peralatan khas. Import lagi tu.. Muncung alat inai tu tajam cam jarum.. Takut tgk!.. heehehe...

Seorang Cousin Dora nie lagi ler.. sanggup spend lebih untuk dapatkan design yang eksklusif dari Dayu Designs yang 3D bunga rose tu.. Nampak real sangat. Cantik! Tak ada tukang inai / henna artis lain yng dapat buat design cam dia buat. Sungguh unik!

Kiter pun dah jatuh cinta dgn Dayu Designs nyer henna sama cam Nurulhuda. Dok browse, http://iranian-gurl.fotopages.com
tunggu latest update tapi tak update-update lagi. Huhuhu..

Khayra Idora said...

Majlis ni sekali seumur hidup, apa salahnya kita spend lebih asalkan kita puas hati & boleh buatkan kita nampak cantik dan berseri pada hari bahgia.

Sedangkan make up service pun ada orang sanggup bayar more than RM600 utk SATU (1) sessi yang mana make up tu hanya utk beberapa jam sahaja compare spending RM300++ untuk berinai tapi tahan sampai seminggu.

Dora ada dua orang cousin yang pernah ambik dengan Dayu Designs.
Cantik & sungguh berkualiti design yang dia buat. Lepas tu boleh mengikut budget kita.

Kalau masa malam berinai tu, Dora memang suka datang menyibuk. Alang2 terus kena jadi dayang utk pengantin. Proses nak menyiapkan ukiran tu makan masa gak ler.. lepas atas tangan, tapak tangan pula.... pastu atas kaki n finally baru hujung jari. Tekun & amat teliti Kak dayu tuh buat. Ralit dan terpegun kitaorang yang ada kat situ tgk dia buat.

Tambahan lagi dia tak guna kon.. dia guna peralatan khas. Import lagi tu.. Muncung alat inai tu tajam cam jarum.. Takut tgk!.. heehehe...

Seorang Cousin Dora nie lagi ler.. sanggup spend lebih untuk dapatkan design yang eksklusif dari Dayu Designs yang 3D bunga rose tu.. Nampak real sangat. Cantik! Tak ada tukang inai / henna artis lain yng dapat buat design cam dia buat. Sungguh unik!

Kiter pun dah jatuh cinta dgn Dayu Designs nyer henna sama cam Nurulhuda. Dok browse, http://iranian-gurl.fotopages.com
tunggu latest update tapi tak update-update lagi. Huhuhu..

nURmALa mAZLan said...

Khayra Idora,
dayu design mmg sangat cantik. tapi lavinas pon x kurang hebatnyer..harga pon murah..

Khayra Idora said...

Leh dapatkan contact Lavinas? Dia ada URL tak?

nURmALa mAZLan said...

Khayra Idora,
contact dia 03-42520541. URL x de la..

Linda Jasmine buat kat sini tau..hehe~~

Khayra Idora said...

TQ!... Tapi kalau dia nyer inai paste sama cam dalam ur pict above tu memanglah murah coz inai tu bila kering dia akan berderai dan jatuh. So tak sempat nak biarkan lama.

Bila kita kata murah tu.. kenalah juga tgk dari segi kualiti inai yang digunakan. Biasanya murah, bila pakai kejap dah berderai.. pastu bila malam nak tidur pun tak nyenyak sebab nak jaga paste inai tu supaya tak tertanggal n bagi tahan lama.

Sebaiknya inai paste tu kena biarkan semalaman dari malam dipakaikan inai sehingga esok pagi baru ditanggal. Barulah hasilnya cantik pekat n merah gelap cam yang awak nak.

Inai paste yang Dayu Designs gunakan berbeza dari kebiasaan yang Idora pernah pakai kat tepi2 jalan masjid india tu.... Bila kering ianya berderai.. so tak tahan lama warnanya.

Yang Idora cuba kat Dayu Designs pula.. paste inai tu melekat sampai esok pagi dan kupas cam kupas masker. Idora n cousin yang nak kahwin tu tidur dgn nyenyak sekali tanpa risau yang ukiran nie akan tertanggal atau berderai. Bila bangun pagi n bukak memang merah gelap. Sama cantik dengan pengantin.. terover shadowed dgn cousin Idora yang nak kahwin tu. AhakS!

Cubalah tanya dgn Dayu Designs team.. leh customized ler.. leh dapat murah.. Nyatakan budget pastu dia akan advise.

nURmALa mAZLan said...

Khayra Idora,
Thanks Dora for the info..saya mmg suka ngan Dayu Design ni.. Tapi dia nyer inai mahal gilak.. kalau ikut budget saya pun, corak dia sangat lah sikit..

erm..yg kat entry saya ni bukan lavinas punya.. lavinas punya saya x sempat nak tepek kat blog sbb bz ngan wedding kawan aritu..

tapi kaler dia pon merah kehitam²an.. harga dia pulak mmg cun² dalam budget saya :)

suriati said...

kalo nak cari pengukir/pelukis inai yang murah harga sekitar RM80-RM100 untuk full set.Carilah dekat bangi.Ramai customer dah buat inai dekat sini.bawak lah apa-apa corak pun kita pasti boleh lukis.Corak kita pun ada.
alamat kedai No.201a,Jalan 8/1,Seksyen 8,Bandar baru bangi.
Surie Boutique Saloon
012-3565441/017-6232047
(Depan PKNS Bangi -atas restoran D'Limau Nipis).

nURmALa mAZLan said...

suriati,
adeh!!! dah terlepas la suriati..hehehe~

suriati said...

you all inform lah kat kawan-kawan.kat butik salon saya ada buat rawatan kecantikan seperti Facial(rm30),Rawatan resdung(rm10),facial+resdung(RM35),lulur(rm30-40),Sauna(rm20
Urut tradisi(rm45).Sesuailah untuk orang yang bakal berkahwin. Saya pun amik tempahan jahit manik n labuci pelbagai patern.harga rm15-150.Baju pengantin pun terima jugak RM150-250sahaja.
macam-macam servis lah saya buat. gubahan hantaran,gubahan bunga n ukiran buah-buahan semua ada.....

nURmALa mAZLan said...

suriati,
oh....harga nyer sgt berpatutan la..