Thursday, July 23, 2009

bADaNkU mAsUk aNgiN…wakakaka~

Aku nak tanya korang ni..
Tak kisah la yg dah berkahwin atau yg belom.
Lately ni badan aku cam letih² je..
Dengan bahasa yg lebih mudah difahami, aku sgt malas skang ni..serious!!!
Cam lemau je badan aku..
masuk angin gamaknyer
wakakakakaka~
So, ade ke antara² kalian yg ada idea apa aku nak buat?
Nak kena pergi berurut ker? nak kena gi gym ke? nak kena panjat gunung ke?
Nak kena amik supplement ke..
Kalau nak kena amik supplement, nak kena amik yg macam mana punya? Brand apa? Kat mana aku nak dapat kan nya?
Any idea????!!!
Adoi!!!! Tlg la aku..badan ni nak pakai la oiii!!!! =p

45 comments:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

minum ENO HALIA

insyaAllah mujarab...hehhehe buang angin....

RaFFLeSiA MeRaH said...

kalo badan ade angin senang nak buang takper...kalo jenis susah nk buang tu yg payah....huhuhu...betul kata yanie, minum ENO halia...tapi kan, kot2 dah sangkut pe? hehehe....nyangkit si yun...

nURmALa mAZLan said...

[yAN!e][pUTraJAya]
oo...ye ker minum ENO HALIA..balik nnt nak beli tros~

RaFFLeSiA MeRaH,
ahahaha..yo la tu kak..Insyaallah kalau ada rezeki kan?? AMIN~

zamdotcom said...

tak tahu le pulak nk bg cadangan ^^ cuma selalunya minum teh halia kalo rasa mcm badan masuk angin ^^ hehe

p/s: teh halia tak ada, sarbat tea ada *iklan radio sinar

tentang dhila... said...

mala..dila pon rs skrg bdn cam lemau je.byk angin. bile hubby picit asyik sendawa je kuar angin. nk try berurut la..bg relaks sikit.

nURmALa mAZLan said...

zamdotcom,
teh halia?? ye ker? dah banyak kali minum teh halia, tp cam sama jer.hikhikhik

tentang dhila...
aha kan..kita ada plan nak berurut..patutnyer last week appoinment.. tp ada hal, so cancel..tgk la this week pulak

Pocket said...

orang kater gi mengurut,
n air halia:)

khaLifah feDi said...

emm kamu ni better num air kacip fatimah taw..

oii jgn sekali2 pi urut ti naik lemak bdn kita taw..

p/s:-klu rajen tue mlm2 tue buat solat sunat 2 rakaat aje..syarat tido dulu..bgn jam 2-3 pg okeh dh bye..!!

nURmALa mAZLan said...

Pocket,
tu arr..mmg nak gi mengurut nnt

khaLifah feDi,
ye la kf..solat tu pon salah satu senaman gak kan.. mana tau mujarab

mama idzareef said...

yepp berurut tak digalakkan sgt takut badan lemah asikla nak berurut aje nnti..

tatau nak suggest ape cos sy pn sellau lemah2 badan..ekekekkeke... ;p

E.L.L.Y.N said...

g la urut ke? g jogging ke? main badminton ke? x kisah la wat apa2 janji boleh kuar peluh.... haa pastu badan mesti rasa ok je....




pssst: camana? dah decide? :)

@--- Sueanne ----@ said...

nasihat kureng betul :
nganga besar2 n sendawa byk2 kali..itu cara kite la..hahaha

nasihat betul :
sokong nasihat org2 atas
bykan bersukan + bykan minum air panas..

peace..:p

saya said...

jaga pemakanan dan eksersais. hwhahaha..caya cakap je pandai tapi tak buat pon semua tu. hehehhee...

~dARlee zURiS~ said...

angin apakah?
hahaaa...;P

zuris mkn cod liver oil,mala
bagus tu tau
cubalah

ratna said...

try berurut.. bg pecah angin2 tu.

PuteriSatu said...

kene excersize kot....

wina said...

'buang'lah angin tu...ape susah? hihihi...aku rasa kau dh manjakn sgt badan kau tu mala..yalah..asyik zzzzz je kn?

nURmALa mAZLan said...

mama idzareef,
ye ker berurut x bagus.. tapi rasa cam sedap je kalau dah kena urut nnt..ahahhaa~

E.L.L.Y.N,
tu la kak lyn. kita mmg gi jogging weekend skang..baru rasabadan cam nyaman sket..wakakaka~ nyaman~

pssst: modal dia banyak giler la kak..x mampu..ehehehe~

nURmALa mAZLan said...

@--- Sueanne ----@
aha kan...itu yg sebenarnya kot.. kena banyakkan bersenam, kasi keluar peluh kan

saya,
nak jaga pemakanan apa bendanyer kak.. skang ni semua makanan pun kita tgk sgt menyelerakan ..wakakakaka~

busyuksayang said...

kakak dah kurang angin skrg...hahaha!!!

nURmALa mAZLan said...

~dARlee zURiS~
cod liver oil tu utk aper zuris??

ratna,
tu la..this weekend kot nak gi berurut

nURmALa mAZLan said...

PuteriSatu,
ahaha..itu la tu..kita ni pemalas

wina,
aha la...betul tu..aku ni asyik la nak tido jer

nURmALa mAZLan said...

busyuksayang,
wakkkkkkkkkkkkk!!!!!!

Kamsiah said...

ENO tu utk buang angin sementara ja...esok lusa jadi semula...
mala amik la apa2 suplement/ubat khas utk buang angin..
dulu2 akak amik brand Amway...ok jugak tp tak tahan,mahal hehe...
sekarang guna produk HPA..mmg banyak le 'angin2' yg tak diingini keluar...rasa badan ringan je...
lg satu,elakkan mkn makanan yg berangin...mcm nangka,cempedak,rebung dll...

Mrs Shaka said...

kacip fatimah mala! hahaha

nURmALa mAZLan said...

Kamsiah,
oo...sblm kahwin dulu kita ada try supplement HPA utk senggugut..elok tau kak..betul!!!

Mrs Shaka,
itu nak mnegacip la liya..wakakakaka`

atty's said...

kalo dpt g urut mmg besh ar mala..

rynn2506 said...

haah la mala, asik tdo aje...tu yg masuk angin tu...
x tau nak nasihatkan pe sbb aku x tau la plak bdn masuk angin tu cane...biasanya org kata g berurutkan...tp ntah..ko tya la pada yg pakar k....

Yanmie said...

salam mala...

ekekkee...suh je en.hubby urut mlm nie ke...hahhaa..gurau2

nURmALa mAZLan said...

atty's,
best kan kalau kena urut kak..ehehehe~

rynn2506,
eh..ngantuk tido la..abis tu ngantuk nak makan??huh!!

nURmALa mAZLan said...

Yanmie,
kalau dia urut x de maknanyer lega..makin sengal2 badan nih..wakakakaka~

neezareef said...

masok angin ko mala...

klu akak mmg g urut pstu burbb..burbb...sedawa perghhh lega gilerrrrrrrrr

x pn g sauna pn behhh woooo

Jade said...

hi mala,
akak advice jgn urut.. nnt bdn makin manja.. asyik nk urut aje..
masa akak br kawen dulu pun cm mala gak..asyek letih je..

d best way adalah makan supplement.. tp kena careful, mane tau dh ada "ISI", salah makan nanti lain pulak jadi..

FYI, akak dpt tau kalau slalu minum kacip fatimah tak elok kalau mala plan2 nk preggy.. [ntah le.. itu org ckp ler.. akak dgrkn ajer ♥]

nURmALa mAZLan said...

neezareef,
hah?? gi sauna leh eh?? minggu ni kot kita nak gi urut

Jade,
aha..ramai yg kata kalau gi urut nnt badan naik lemak nak kena urut jer

tu la tgh cari2 suppliment ni..x tau mana yg bagus

oo..ye ker kacip fatimah x bagus kalau kita plan nak preggy?

adha said...

mala,
badan masuk angin ok lgi dr asik nk naik angin.. hehehehe

nURmALa mAZLan said...

adha,
ahahaha~ kalau asyik naik agin je tu nak kena pi mandi bunga tu..

Pocket said...

n ofcourse, makan pantang.
-benda benda berangin..
-kawasan peranginan..
-minyak angin...
-senangin .. (...Tu nama tempat kan)

nURmALa mAZLan said...

Pocket,
adeh!!! cam tu x leh gi tempat peranginan la eh...

watie said...

salam..

x dapat akak nak nolong coz akak pun sama kena nyakit malas kikiki

NURUL said...

nurul rasa mala makan vitamin jer. pi tnya kat farmasi vitamin yg sesuai.

nURmALa mAZLan said...

watie,
aha kan..skang ni musim malas la kot

NURUL,
vitamin poyo je beli.. vit C ngan EPO..tapi x buka2 sampai skang

eedany said...

first thing dlm kepala otak aku, bila baca tajuk entry ni...

cara nak buang angin dalam badan, k*ntut kot?

actually, tak faham apa maksud masuk angin. Sakit perut sebab kembung masuk angin ker?

;P

nURmALa mAZLan said...

eedany,
badan ni rasa cam lema je eedany..cam malas..hahaha~ tu la saya fikir sbb masuk angin kot..ahahahha

Anonymous said...

juz now baru attend kursus pertolongan cemas, the penceramah tu bgtau, bukan badan kita masuk angin>> kalu masuk angin kenapa bdn kita x terbang>>>penceramah tu buat lawak..actually dlm paru2 kita ada lebih kurang 200ribu belon2 (xtau nama saintifiknye) yg berfungsi menyerap darah yang mengalir di salur darah kt paru2..if kita rase malas n rasa letih, tats meant belon2 tu sume x bekerja, hnya sebahagiannye jer yg wat kerja. So nk atasi masalah ni, die sarankan kita, berjalan dalam air selama yg kita boleh..

Anonymous said...

if pandai berenang lagi bagus..jgn berjogging...