Monday, July 27, 2009

LaPPy – stReAmYx – zYxEL rOutER


Minggu lepas lappy aku buat hal.. Hampeh..Ingatkan adapter rosak. Beli adapter baru RM199 ok.. still x leh on.. Apahal nih.. Hantar gi kedai, rupanye motherboard rosak.. Melayang lagi RM350 aku…uhuks~~

Makanya, seminggu la aku kematian kutu tak leh nak online kat umah..

Tapi, hari Jumaat hari tu, dah boleh online ok…woohoo~

Lagi satu,

Dari bulan April haritu, aku ada installed streamyx kat umah mak aku.. Tapi sampai la bulan ni x boleh connect lagi..mmg connect betul la streamy ni..wakkkkkkkkk~ terlebih sudah
Aku dok call customer service dia – 100 - sejuta kali. Tak membantu langsung. Korang bayangkan dari bulan April skang dah bulan Julai – 4 bulan -. Still macam tu.Pastu diorg hantar technician la kononnya. Technician kata modem rosak, gi tukar modem…wakkkk luu…aku dah tukar modem pon same je..haram jadah… putus asa aku dengan streamyx ni..sampai tahap aku fikir, bayar je la tiap² bulan walauppon x leh connect.

Last², aku beli router dari kawan aku, dia terer gak la psal IT nih..Dia kerja kat ZYXEL.. Fuh!! Harga router tu RM300++ ok.. aku dapat RM100..caiyok!! Ok, sambung balik cerita streamyx aku. Member aku ni x tgk langsung lappy aku/ streamyx aku tu. Aku cerita je kat dia masalah aku. Terus dia cakap bla bla bla bla….aku pun ikut apa yg dia cakap, dan skang………..streamyx aku dah ok..wooohooo~ so, skang aku leh requaest for rebate..

Korang pernah dgr tak org cakap..

When u expects something, you get noting. But if u expects nothing, You’ll get something..

Skang dua² rumah aku dah leh online..Umah mak aku ngan rumah mertua ku..ahahaha~ Sbb lappy aku rosak, hikmahnya…. Streamyx aku dah boleh connect..

42 comments:

rynn2506 said...

ungkapan tu....?? mcm pernah ku guna pakai tp dimana ya???

nURmALa mAZLan said...

rynn2506,
ahahaha~ 3 years ago..

Mrs Shaka said...

byk gak abesh duit neh...

nURmALa mAZLan said...

Mrs Shaka,
tu la pasal..pembaziran betul

Yanmie said...

nasib baik dpt hrga diskaun dr kwn kan..

nURmALa mAZLan said...

Yanmie,
tu la..seb baik ada kawan..ahahaha~

aRe_uDear said...

pelaburan yg melebur.. hehee.. cian die.. so skrg dah ok bertenet jgn x bertenet k.. hahaaa

nURmALa mAZLan said...

aRe_uDear,
ahahaha~ harus la bertenet selalu

khaLifah feDi said...

emm mmg mcm tue arr same dgn kat cny huhuhu.....

nURmALa mAZLan said...

khaLifah feDi,
samer aper

neezareef said...

akak bab2 connection nie failed ya
:p

Maswani said...

mmg tensen kan cmtu..bila nk beli,cm bagus je semua kan..
byk gak yg mala abis tu,kalo bt soping kan best..hehe..

nURmALa mAZLan said...

neezareef,
ahahaha~ kita pon failed kak

Maswani,
tu la pasal kak..banyak dah berabis kat situ je..kalau buat shopping lagi best

kojah said...

streamyx mmg ngoks kak...hihi

nURmALa mAZLan said...

kojah,
bukan ngok..
ngok ngek

zamdotcom said...

org streamyx tu kalo dia bercakap dok ngadap dpn2 mau dia telan kasut ja. pernah gak member dia punya rumah connection streamyx selalu masalah..tukar modem dh byk kali..bila kita suruh tukar line lain bdk streamyx kata xleh..sbb line kat area tu dh penuh. Lastly bulan lepas kitaorg pegi register streamyx baru dan kini streamyx dh kembali berfungsi..dan ternyata orang streamyx sgt suka membohong..huh

p/s: pakai celcom broadband je skang

nURmALa mAZLan said...

zamdotcom,
mmg betul pon..org streamyx ni mmg kuat pembohong..konon itu x boleh, ini x boleh...sebenarnya boleh je kan..tapi malas..pastu call banyak kali balik2 itu je yg dia cakap..org dah kata aritu i dah call, dah buat dah macam ni.. tapi dia still suh try lagi cam bangang

ChekguSekolah said...

betol tue..
kekadang berjuta kali call 100 oun, belom tentu leh nolong..

asyik suh wat direct connection jek..
yang tue, tak payah call pun leh wat sdiri...

mama idzareef said...

ha'ah sy pn bab2 connect2 yg ni pn failed.. yg lagi satu tu pass...muahahaha... tak senonoh okehh..

Eazy Izzuddin said...

uish
bab ni pun lemah gak
hik3
teringin de wifi d umah..
xD
ayah x mo psg
huk3

Precious said...

Memang .. everything happens 4 a reason. Janji kita sabar ...

A.I.Z.A.T said...

fulamakkk, zyexel tu.
mahal tu.power oo.
huhu..

so modem mmg rosak ar ek?
pelik tu..wah pasni bole ar nk suh beli modem..heheh

Pocket said...

wah!! pastinya anda akan lagi 'laju' nanti :) heheh

pocket pun br br ni motherboard rosak.. 600 jgak!!
kerana diri ini gatal nak upgrade ke 2 gig ram n 160 gig storage lg :)
heheheh
bulehr ker?

nURmALa mAZLan said...

ChekguSekolah,
tu la pasal..betul² tu..balik² kalau call, suh buat direct connection..huh!!!

mama idzareef,
wakakakaka! aha kan..yg lagi satu tu dah pass dah

nURmALa mAZLan said...

Eazy Izzuddin,
tu la..len kali pakai duit sendiri..ekekeke~

Precious,
ye betul!!huhu~

nURmALa mAZLan said...

A.I.Z.A.T,
modem x rosak..org strreamyx tu yg sengal cakap rosak..yg zyXel tu bkn modem, tu router

Pocket,
mahal nyer pocket smapai RM600..oo, pocket upgrade kan

Dayu said...

alahai...
boleh connect lappy lak rosak ye
hmmm..
takpe..sabar..sabar
tak pun angkut je lappy opis bawak balik..boleh??

~ mizzAmy ~ said...

amy nih plak, duk beng dengan maxis broadband. dah setahun lebih guna, tapi tak terminate2 gak. ingat nak tukar ke celcom. tapi kena sabar.... teknologi wireless makin maju skang ni. macam2 produk dah ada, so kena sabar dulu... mana2 yg lebih bagus coverage nya, terus je g langgan nanti.

watie said...

salam..

untunglaaa ada kawan pandai IT.. lepas nie leh laa beronline malam2.. akakkkk jugeekkkkkk yg x bleh coz x pi hantar laptop ke spital laii..

miszrLina said...

When u expects something, you get noting. But if u expects nothing, You’ll get something..

=> betul! setuju!
so jgn la bharap2 sgt...

err... streamyx mmg suck! ooppssss

wimax yg baru tu? ok tak?

nURmALa mAZLan said...

Dayu,
ahaha..kalau boleh mmg dha ku rembat bawa balik dayu.. lagi canggih company punya..ehehe~

~ mizzAmy ~
ye la amy..teknologi makin maju skang..kalau skang ni kita rasa celcom is the best..tp nnt tup tup minggu depan yg lain pulak ada yg lagi best dari celcom kan

nURmALa mAZLan said...

watie,
sabar ye akak watie..ehehehe~ kita last week pon cam gitu..ahahaha~

miszrLina,
ahahaha~ dengar dek streamyx, dia banned akak..huhu~ tp mmg betul pon..

ntah la..tp ada yg dah pakai wimax tu kata ok jer

@--- Sueanne ----@ said...

laa. baru nk apply streamyx..xjadila..
pakai dial up suda!!!..hahah..

zeti said...

best la mala da leh online.. umah zt smpai skang prob.. biasa la klu call streamyx tu, da la ssh nk angkat call kita pastu x setel2 gak prob ni..

eedany said...

kalau saya 4 bulan tak boleh online, tentu dah mengamuk! cepat2 ask for rebate! Mana boleh kita bayar mahal2 tapi tak leh online.

:)

nURmALa mAZLan said...

@--- Sueanne ----@,
oit..dial up lembab tau..pakai la streamyx..but make sure dia yg install kan sampai dapat connect

zeti,
kena cari solution sendiri zt selain call streamyx yg sengal itu

nURmALa mAZLan said...

eedany,
no prob eedany..cargas saya dah call utk claim rebate

e_ja said...

tm ni dgn connect mmg saling berkait tau..wakakaka..akak kalau nk cerita hal dgn tm mmg melambak..leh buat senarai..last2 mmg sndiri pandai2lah settle problm jelah..huhuh..

nURmALa mAZLan said...

e_ja,
aha kak..kita pon cari solution sendiri nak selesaikan masalah..nak harapkan streamyx..gi mampos la

UnGu VioLet said...

akak.. akak sihat ker?? lame mar tak jenguk akak.. rinduuu... dah ade baby ke nie? ;)

nURmALa mAZLan said...

UnGu VioLet,
akak pun rindu dengan mar jugak..lama x dengar cerita mar..akak sihat..mar sihat?? akak lom rezeki ada baby lagi la mar..ehehehe~

Redbloodsnow said...

mak aiii..byk tueee duit terbang melayang. motherboard klo rosak mmg abeh laaa..kompom kopak lepas tuh..hehe

:P