Thursday, November 6, 2008

dOctOr kAtA tAkDe aPa²

Ni la ubat yg aku dapat semalam - Ferrum Sulphate -


1st of all, Terima kasih kepasa sesapa yg mendoakan aku semalam.. Doa korang sentiasa bersama aku kan?? Semalam kat hospital sempat aku online jap tau. Guna mobile internet.

Ok..aku cerita skang..Cerita ni sebenarnya agak keperempuanan skit la. Tapi takpe arr,aku nak citer gak.. *open minded plzzz*

Bulan Ogos aritu, aku x period. Takpe la mungkin period aku terlewat. Pastu bulan 9 pulak, period aku datang 3 hari jer. Itu pon sikit bangat, cam tanda² tu jerk. uik?? Naper ek?? Lepas 2 minggu cam tu, aku period lagi, pon dia kua sikit² cam tanda² tu jerk. dekat 6 hari dia macam tu, tapi bila masuk hari ke 7 tu, darah mula mencurah².. banyak giler.. masa tu time raya lak tu. sehari aku kena pakai 6/7 pad.. aku pergi beraya siap bawa beberapa pad tu dalam beg. sampai je rumah sesapa, aku tumpang toilet sebab nak tukar pad. pastu, aku tak leh bergerak banyak². kalau aku bergerak je,terasa darah tu kua.. macam air paip..

sampai la raya ketiga tu, aku beraya umah x-officemate aku tu, aku leh pitam cam nak pengsan, pastu muntah..segala makanan, ketupat, rendang, nasi impit, kuah kacang keluar..wakakakakakaka!!!!!

Sayang ajak aku gi klinik. Aku kata tak nak. Aku nak rest kat umah je. Mungkin sebab bulan puasa, pastu raya melantak cam sakai, jadi perut aku terkejut la.. aku assume cam tu..

Aku cakap kat sayang, tak pe..kita tunggu bulan depan...
Tapi x sampai bulan depan, 2 minggu pastu je, aku dah kena balik cam tu.. darah banyak giler..dekat 2 minggu dah tapi darah still x benti² lagi.. badan aku pon cam dah letih jerk..

Sayang kata, tak de tapi² lagi. Kita g klinik. Aku gi klinik Idzham Pandan Jaya, dia x tau kenapa tapi dia suspect fibroid. Then, dia refer aku to specialist kat Hospital Ampang Puteri..
Tu yang aku pergi semalam tu, Azrin teman aku - my bestfriend ever –

Bercinta jugak la aku ngan azrin kat Ampang Puteri tu. Dari kul 10 kami disitu sampai kul 1 turn aku x sampai² lagi.
Elok sampai turn aku je, doc stop jap sbb ada org nak beranak..wak!!!!!

kul 2 cam tu, nama aku dipanggil.. berdebar² gak la aku..Sbb aku dah terbayang² doc akan cakap "awak didapati........" Doc check aku, dia buat ultra sound. Dia kata tak de pape. Then, dia amik darah aku.. Aku x tau dia nak buat apa ngan darah tu sbb result dia tak dapat lagi.

Next month aku ada appointment ngan doc tu lagi.. Nnt aku update ye..

29 comments:

MiSZuE said...

eee kesiannye akk nie
mmng selalu macm ni ek
harap2 xda ape2 la k..

zue doakan:)

nor atiqah said...

minx2 result good news erk..
jgn riso x de pape kot..

Nurmala said...

zue,
thanks zue, doakan akak..baru 2 bulan kebelakangan ni je jadi cam nih

atiqah,
insyaallah tiqa.. tak de pape..tiqa doakan la..

azlin hashim said...

salam singgah, nape ni? smg cepat sihat yer.. mkn ubat .. take care awak..

saya said...

maybe perubahan hormon estrogen dan progestin kot... kadang2 memang biasa berlaku tapi tu la kena juga cek takot ada apa2 yang pelik kan. harap2 semua okeh....

eLLy said...

dik to tell you the true, akak pun same, my last period was on 030309
till bulan 6.. first 2week tu memang banyak nak mampus..

pastu sampai skarang takde period

Warnawanie said...

erm...harap2 tak ada yg serius k..
u dun worry.. n i think.. ni salah satu dugaan masa bertunang (erk bertunang ke tak ni...ya ampun.. tak tau ur cerita dari awal)

whatever it is.. dun worry, just take care urself.. bile byk hilang darah.. dats y selalu nk jadi pitam je tu.. so makan makanan berkhasiat selalu eh...

me pun b4 kawen arituh, 15days masuk wad... alhamdulillah..kawen pun dah selamat.. now still dlm medical treatment lagi..

yankiut said...

menakutkan je dengar cite..hopefully semua ok..
take care eh..

ellyn said...

nape ek cam tu?
tp kn kazen akak ada kena cam tu lpas dia kawin period jd normal dah..

so moral of the story..kna kawin awal ka?
heheheh..
jgn mare

Nurmala said...

azlin hashim,
insyaallah x de apa2 yg buruk..saya pon harap cam tu..

saya,
doc pon akap cam tu..perubahan hormon..dah check smlm ngan pakar. dia kata x de pape..tp next month ada check up lagi

Nurmala said...

kak elly,
ye ke kak?? adoyaii... takut nyer.. akak x g check ke kak??

warnawanie,
ada gak kakak² kat ofis ni cakap cam tu.. diorg kata ini dugaan masa bertunang..

saya bertunang..hehehe

Eya said...

hrp2 sume okeh ye mala..

Nurmala said...

yankiut,
insyaallah yan..harap semua ok..

kak ellyn,
hahaha...ntah la kak..ia dah x sabar suh kahwin kot..muahahaha~~

Nurmala said...

eya,
insyaallah eya.. harap x de pape..

Yanmie said...

laaa...ciannyalah...maybe hormon tak seimbang kot..semoga cepat sembuh k..amin..

Nurmala said...

yan,
ntah la yan..takut tau tgk darah tu..banyak sgt..

busyuksayang said...

get well soon ya...:)

SaDi said...

laaa... tak sihat kee... jaga diri bebaik yeee my dear.... :)

Nurmala said...

busyuksayang,
thanks..

sadi,
aha la..ok kak..terima kasih..

zeti said...

mntak2 xde pape kan mala.. takut zt dgr.. tk care tau..

mazzura said...

zura doakan xde apa2 ye mala.jaga diri baik2 tau..

reena said...

take care yang....rajin2 makan ubat tuh k...

Nurmala said...

zeti,
ok zeti..thanks

mazzura,
thanks zura..

Nurmala said...

reena,
i will..

ratna said...

nanti awak update kay.. semoga awak tak der apa yg serius sgt..

Nurmala said...

ratna,
insyaalah..nnt pape saya bgtau ok..

eYaNacOMeY said...

ermm.. moga xde pape..tp, kes mcm neyh..mcm pernah sy dgr laa kak..huhu

Nurmala said...

eyana,
banyak dah kes cam ni

eedany said...

hope everything ok ek.

:)