Thursday, June 4, 2009

pENyAKit aPa pULaK Ni??


Aduh!!!! penyakit apa pulak yg melanda diri ku ini.

Aku tau, cerita ni agak ke'perempuan'an sket. Tapi aku nak cerita jugak, sebab aku nak kongsi apa yg aku rasa ngan korang dan mungkin akak² yg ada pengalaman atau pengetahuan tu leh bg pendapat kat aku kan?? Jadi, sila berfikiran terbuka okeh!!

Due date next period aku, 8/6/2009. Tapi korang tau tak, start dari 29/5/09, masuk hari ni, dah 7 hari dah ada darah keluar. Tapi dengan kuantiti yg sangat sedikit.. Skit sangat!!! pastu kejap² ada, kejap² tak de.. Naper eh?? isk...takut lah.. aku nak monopous dah ke darah kua sket² je...Nauzubillah..minta dijauhkan..

Pastu kan, lately ni, aku x leh berdiri lama², mesti pinggul aku rasa cam nak tertanggal dari badan. Serious!!! aku x tipu. pastu kalau aku berdiri lama² atau buat kerja banyak sket, perut aku rasa cam senggugut tu.. Ye....rasa senggugut..sakit perut, rasa cam nak period....bila aku check, x de pape pon..adoi!!!! dah beberapa hari camni.. Apakah???

Tgk la kalau still tak ok lagi sampai next week, aku nak gi jumpa Genea aku kat Ampang Puteri tu.. Minta² la tak de pape tu kan.. AMIN!!!~~

57 comments:

princessdHani said...

hope that u are fine... take care :)

Yanmie said...

oo yeker mala...harap2 takde apa2 yg teruk. klu x ok2 jugak nnti jumpa doktor tau!

MimY HaMiD said...

better gi check..hopefully good condition ok

nURmALa mAZLan said...

princessdHani,
ok..thanks dear

Yanmie,
kita pon harap gitu juga..adoi!!

nURmALa mAZLan said...

MimY HaMiD,
Insyaallah... thanks mimi

Ju@Lucky^Mummy said...

pi cek cepat.. get well soon..

nURmALa mAZLan said...

Ju@Lucky^Mummy,
takut la nak check..takut berita buruk..Nauzubillah~

busyuksayang said...

better gi check...insyaallah tak de apa2...mana tau ada good new for u & hubby :D

p/s : masa gugur second time hari tue, akak bleeding skitt2 tau...igtkan period, tue yg biar jer...tau2 akak pregnant rupanya...so, jgn biarkan ya dik

nURmALa mAZLan said...

busyuksayang,
ye ke kak?? aduh!!! takut nyer..nak gi check la nanti

mama idzareef said...

yupp..better jumpe genea dulu tgk ape problemonya..insyaallah takde pape..

psssttt : my cousin dulu 2 bln dia macam tu..kuar jenis cekelat2 je sket2..last2 test dia pregnant rupanya..hmm tu la..

Maswani said...

rasanya coz body mala tgh setting system br.. dulu solo kan skang ada husband. ada gak 2-3 org kwn saya yg jd cmtu lps br kawin.
pepun, better mala gi check up utk confirmation k.. take care..

nURmALa mAZLan said...

mama idzareef,
oh...ye ker?? sampai 2 bulan eh benda ni keluar.. aduh!!! kita ni baru la seminggu dah cuak bagai

nURmALa mAZLan said...

Maswani,
tu la..pertukaran hormon kot..ehehe`

aRe_uDear said...

mak aii yangg awat tue.. maybe pas2 kawen nie hormon terkezut kot.. hehee.. dun wori lalingg mayb x de aper kot.. cek dr k..

aRe_uDear said...

mak aii yangg awat tue.. maybe pas2 kawen nie hormon terkezut kot.. hehee.. dun wori lalingg mayb x de aper kot.. cek dr k..

Fazemy said...

Mala..sbb u punya perubahan hormon ni. Dont wori takde apalah. Tapi better g check la jugak. Takut mcm yg diorg ckp bleeding sbb pregnant. Cepat2 g check.

dialicious said...

cepat check..ntah2 awak dh preggie tp blum tau.mcm threaten gitu..cepat cek n let us know the result k.all the best!hhehe

nURmALa mAZLan said...

aRe_uDear,
wakakakaka..hormon leh terkejut eh?

Fazemy,
tu la..nak check nanti

nURmALa mAZLan said...

dialicious,
ehehehe~ awak excited eh diah..ehehe~ Insyaallah

saya said...

perubahan hormon kot. tapi utk kepastian kene la pegi cek. harap semua ok nanti.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

salam mala...insya-alah berdoa lah semoga xda apa2...jgn pikir yang bukan2 sblum taw sebab dan musabab..better g check dlu...insya-allah..AMIN..

nURmALa mAZLan said...

saya,
Insyaallah kak

PuRpLeLiCiOUs LoVe,
tu la..pape pon kena check dulu baru tau

rynn2506 said...

kan aku dah ckp..kalo ko x sdp ati g je check ngan doc ko tu k...
anythg juz let me know k...take care!!

nURmALa mAZLan said...

rynn2506,
doctor aku tu cuti da...next week baru ada balik

:: p R i n c E s S _ N :: said...

saket ape tuu ekk yunk..N pon x to...kne jmpe pakat btl2 kot yunk..

nURmALa mAZLan said...

:: p R i n c E s S _ N ::
jumpa ngan pakat??? wakakaka~ pakar ka..ehehe~

Wan 2 juz,cik CT wan kembang said...

kak neeza..kte pnah jd mcm ni jgk..lg mse bln pose...20ari berturut..x kuar bnyk pon...mcm stain jek...g cek klinik,,die kate hormon...x puasati g lg klinik lain n mintak scan..die kate kt pny rahim bengkak sket sbb dinding rahim tebal n bnyk darah..n sbb hormon gak..then die suggest mkn evening primrose oil..pastu da ok...;)

Iena said...

wak, g la check... kot2 nk dpt baby ker... sebab kwn i pon camtu sblom dia tau dia pregnant...

nway, hope u 'll be fine... n waiting for gud news. muaks!

~mrs.amy ~ said...

cpt2 g cek...
get well soon k...
kalo ad gud news, jgn lpa share ngan ktorang;)

adha said...

mala, g cek up.. mana tau early pregnancy.. kadang memang cam tu, ada brownish stain... g cpt.. kalau ada apa2 leh prevent awal...

gud luck

whitelily said...

i rase better u check la...mana tahu tup..tup u pregnant..best tu

Mrs Zamzuri said...

mala..

macam yg other bloggers semua ckp.. maybe its a sign of pregnancy.

tp..

it is also a symptom of having a fibroid. bukan nak takutkan mala but nnt check better buat ultrasound skalik.

anyway, hope things wud be fine!

nURmALa mAZLan said...

Wan 2 juz,cik CT wan kembang,
huh!!!! ye ker?? aduh...takut pulak akak..

Iena,
ye ker ina??? isk..cam best pulak dengar nak dapat baby.. tapi cam takut pon ada kot2 penyakit lain ker.Nauzubillah

nURmALa mAZLan said...

~mrs.amy ~
Insyaallah

adha,
wwwuuuaaaa!!!! akak...kita takut~ doakan kita yg baik2 ye

nURmALa mAZLan said...

whitelily,
tgk..buat org excited lagi..huhu` Insyaallah

Mrs Zamzuri,
qimie...betul jugak apa yg awak cakap kan.. kalau preggie alhamdulillah. buat nyer penyakit..Nauzbillah..minta dijauhkan..nnt nak gi check nih

neezareef said...

elok tu g consult kt gynae
leh scan..tgk ape sebenonye kan..
tp rasanye cam preggy je
ade gak org tanda2 preg cmtu

nURmALa mAZLan said...

neezareef,
kalau masin la mulut akak...ALHAMDULILLAH~ apa22 pon, wait and see ye akak..ehehehe~

arianna adrizal said...

ada bnyk kebarangkalian ni. memandangkn awk da kawin so reason pregnant tu mmg tak mustahil la.
sblm ni pun awk penah ada prob psl periond kan?? tp doc ckp ok. hopefully dis time pun ok. kita semua doa yg baik2 utk awk.

mesti rs takut kan.. sy pun penah rs mcmtu bila period tak normal dan hari makin kurang. lg2 bila blm kawen lg. takut tak bole beranak je. hehe. tp mcm komen wan tu, mmg elok kalau amalkan evening primrose. utk kesihatan dalaman.

eZa said...

preggie kah? ;) hope sume ok ;)

nURmALa mAZLan said...

arianna adrizal,
ha..tu la anne..aak ingat kan, saya ada period problem b4..huhu` takut la..naper ek??

eZa,
Insyaallah kak..

atty's said...

better mala g check..ngn doc..

eLLy said...

dik akak rasa maybe sebab ko baru kawin kot.. body ko terkejut' he he he.. tapi lebih baik la gi jumpa doctor..

wina said...

xde pape kot, jgn pikir bkn2..mane tau gud news ke..bertambah kawan kira nti :-)

nURmALa mAZLan said...

atty's,
tu la..nak gi balik kerja ni nnt

eLLy,
tu la pasal..dia terkejut kot kak..ekekeke`

nURmALa mAZLan said...

wina,
ahahaha~ pandai kau sedapkan hati aku kan? Insyaallah wina

shiemz said...

selalunya perubahan hormon org lepas kawen kan... jd org pompuan nie mcm nie la... ade jer la masalahnyer... better g jumpa doc la....

nURmALa mAZLan said...

shiemz,
tu la kan..dah la skang ni macam2 penyakit ada..aduh

Elynn said...

Itu tandanya perubahan hormon berlaku...apa-2 pun untuk kepastian BERJUMPA DOKTOR tau..........

nURmALa mAZLan said...

Elynn,
baik lah cik elynn..nnt ku jumpa doc ye

Aleeya said...

hope takde ape2 ehh, gi check tau...jaga diri ya..

[yAN!e][pUTraJAya] said...

cepat2 jumpa doc mala....
risau lak dengar.....
take care dear.....

nURmALa mAZLan said...

Aleeya,
ok..thanks akak

[yAN!e][pUTraJAya]
ok² yanie...muahsssSSS~

RaFFLeSiA MeRaH said...

MGKIN PERUBAHAN HORMON ATAUPUN MALA PEKNEN.....JGN RISAU....KALAU BETUL2 NAK KAN KEPASTIAN ELOK JUMPA DOKTOR.....

nURmALa mAZLan said...

RaFFLeSiA MeRaH,
tu ka..ingat next week nak jumpa doc la

dhila said...

mala...sy baru kawen sebulan seminggu mengalami masalah yg sama mcm awk. awk pi jumpe doc dia kate pe ek??

~ mizzAmy ~ said...

ni sama kes ngan amy la. period kuar sikit2 jer. tapi period pain tuh tuhan jer yg tahu. alih2, kuar seciput jer. pernah tanya doktor. doktor kata, kalau kuar sikit it's better dari kuar banyak2 dan berhari-hari lamanya. tak tahu la, tuh tanya doktor yg tak specialist.

nURmALa mAZLan said...

dhila,
lom gi jumpa doc lagi..net week baru nak g kot..ehehehe~

~ mizzAmy ~
ye la..skang ni semua penyakit pelik² kan..aduh!!