Tuesday, June 23, 2009

YM - iNViSiBLe

Korang perasan tak kalau korang invisible to everyone korang nyer YM, nnt semua tulisan window YM korang tu akan jadi italic font kan?? kan?? kan?? alah…italic font tu tulisan yg senget² tu..

Sebelum ni aku tak tahu tau. Satu hari tu, aku ternampak sorg umat manusia ni punya window YM, tulisan dia cam italic tu. So, aku pelik la naper aku nyer tulisan normal font je. Aku pun bertanya “kak, naper akak tulisan kat window YM tu senget². Caner akak buat?”

“Hah!! Tgk org la.. tu akak set la tu jadi tulisan cam gitu

Ye ke? Kita xtau lak boleh set².. Ajar kita caner nak set jadi cam tu”

“Nnt la.. time free nnt aku ajar

Nak dijadikan cerita, ada sorg brader ni dgr perbualan kami. Brader ni pulak kepochi. Dia tanya kenapa?? Kenapa?? Aku cakap la yg aku nak buat tulisan italic tu jugak kat window YM aku..Sekali abg tu cakap “Ala..kau buat je invisible to everyone.. nnt tulisan jadi la cam tu”

Ooooo….cam gitu je ker? Aku mana la tau kan.. aku ni bukan pandai sangat bab² per’komputer’an ni…ahahahaha~ tapi x yah la nak poyo ngan aku kalau kau pon x tau kan..konon kau set la bagai kan. sampai nak tunggu time free baru nak ajar aku…cet~

47 comments:

Yanmie said...

hahahaa..lawak ler mala nie...klu tulisan senget tu maknanya invisible..klu duk tegak je tu maknanya available..

pstt!! nak tau camne org hide invisible dr kita?? hehehe..even mala invisible pun yan leh tau mala online...hehehe..so jgn nak nyorok2 dr yan ok..hahaha..mcm bomoh lak..

~dARlee zURiS~ said...

ooo..camtu ek?
zuris pun tatau
tau guna je
huhuu...

mama idzareef said...

haha..lawak la ur fren tuh..ekcelli rasenya dia pn tatau..tp nk eksen kat u plak..cett..

psssttt : yanmie..cemane nak tau org tu invisble dr kita walupn dia tgh online.....turunkanla ilmu.. :D

nURmALa mAZLan said...

Yanmie,
wakkkkkkk!!!! ye ke yan?? ajar la kita

~dARlee zURiS~
hahaha..sama lah kita zuris

MiSZuE said...

hehehe...
ingt ape la tadiiii
klu ym yg baru klo sesape yg inbi leh tau kuikuikui

nURmALa mAZLan said...

mama idzareef,
tu la..agaknyer dia pon x tau.. tp sbb kita dah tanya t konon dia pakat IT la..wakakaka` poyoes

nURmALa mAZLan said...

MiSZuE,
ye ke zue?? YM baru tu caner?

rynn2506 said...

mala,
mengongnye org....dah la ade sifat kedekut ilmu...tp ilmu haprak...sdgkan diri jua x tau nak belagak pulak...

btw, ko nye YM theme tu sama la plka ngan aku....

MimY HaMiD said...

la yeker gitu rupanya....br tau gak..hehe

nURmALa mAZLan said...

rynn2506,
ahahaha....tu la pasal. ilmu haprak..padahal dia pon x tau pape..wakakakaka..sian

p/s: samer ker?? merpati!!

nURmALa mAZLan said...

MimY HaMiD,
sama la kita baru tau gak..huhu`

Lieya said...

Kekekeke... lawak kakak tu kan... ape da...

nURmALa mAZLan said...

Lieya,
hahaha.. tu la budget terer

Ada Ayrissa said...

woooo...cam gituu ehhhh???
:D

neezareef said...

ym jgn x ym

Iena said...

muwakakakkaa... lawak seh...
kakak tu mmg kurang asem!

~ mizzAmy ~ said...

hahahaha... lawak plak amy rasa. boleh plak dia nak tunggu masa free bagai. padahal simple je. if ckp mulut je pun org dah leh paham.

nURmALa mAZLan said...

Ada Ayrissa,
haha~

neezareef,
harus la ym hari²

nURmALa mAZLan said...

Iena,
kureng asam boi..

~ mizzAmy ~
konon dia terer la nak setting bagai..

PuteriSatu said...

try tanya lagi sekali kat akak tuh..n mala ajar dia...mesti dia termalu gilos..hiks..

nURmALa mAZLan said...

PuteriSatu,
tu la pasal!!

NURUL said...

ym jgn tak ym mala :)

aRe_uDear said...

hahaaa.. lalingg lawok2 ekekee.. so skrg suda tau, so gunala inv selalu erk kalo nak tgk tulisan etalic tuh heheee..

nURmALa mAZLan said...

NURUL,
harus

aRe_uDear,
ahahahaha~

eLLy said...

emmm akak pun tau basic je.. bab komputer nie ;)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

uhuu..org tu gurau ke mmg wat2 poyo..aduhai..

nURmALa mAZLan said...

eLLy,
sama la kita

:: p R i n c E s S _ N ::
bukan buat2 poyo..mmg poyo pon

farhanna said...

wakakkaka.. mala..mala..

nURmALa mAZLan said...

farhanna,
ha!!!! naper?

Aiyda said...

Salam ziarah mala...
sori kalo mencelah eh...

Ni ilmu tentang YM (tak banyak tp leh ar share..)

Kalo ym baru kite leh tau org tu invi or not..install jer YM yg version 9..ni yg latest la..click jer nama kat tepi tu...kite leh nampak dia...(kalau ym version 8..xleh nak detect org tu invi ke x..)

Kalo kite nak bagi ym tu tak appear kat window...(biasa kan dia terpampang je kat window) leh imagine kan?

1.just pergi kat preferences
2. click kat messages..pas tu klik kat minimize the message bla bla...klik apply n ok...

jadinyer..kalo kite tinggalkan pc kite...kalo ada mesej baru..org tak leh baca coz..dia appear kat bawah..hehehe

:D

Kalau nak bagi kaler2 font tu...if bosan gune kaler itam kan...jusr pergi kat preferences gak..

1. Pilih appearance change je fonts n kaler..haa..pilih je mane yg kite suke..hehehe...

2. pas tu untuk kaler utk kite display kat member kite..kite pilih la yg kat list text tu..kaler yg kite nak...

3.apply n ok...

urmmm...banyak lagi..tp takut korang seme dah tau...hehehee..

try la...best...hehehee

Aiyda said...

Eerrr..kite tambah sikit lagi eh..

Nak tengok dorang invi tak?
Cam skang kan..mala ada letak YM dia tu..

So..just double click kat image ym tu utk image lebih besar..

Try tengok...adamwafi, azrin (sekadar m'yebut 2 cth)

Kite leh nampak pic dorang..tp blur kan? Dorang tu on9 tp invi...hehehehe...

Selamat ber YM eh...

:)

nURmALa mAZLan said...

Aiyda,
wahhhhh..aida..
good la.. ada info...xpe² saya x tau pasal YM ni sangat..tau guna je..ehehehe`

Eazy Izzuddin said...

la kak br thu ke...
ehehe...
die akan sengat klu kite invi..
xD
eazy ym slalu invi..
senang x kene kaco
=P
xD

nURmALa mAZLan said...

Eazy Izzuddin,
sapa lah yg nak kacau akak nih..sbb tu akak xpernah invi..huhu~

su said...

yelahkan..bab2 ilmu ni tlg menolong la kan..bukan mkn mase yg lama kalau nk jwb soklan mala tuh...ishh! ade gak org camtukan!

sabar ye mala...

nURmALa mAZLan said...

su,
haha..its ok kak..

kojah said...

hehe klakar la kak...

Maswani said...

mala.. bg change la akak tu nk rasa terer skit..hehe..

nURmALa mAZLan said...

kojah,
kelakar kan??

Maswani,
dah change dah kak..ehehehe~

Pjan said...

hehehe puan rosalinda nak belajar jadi invi ehh...invisible woman..

[yAN!e][pUTraJAya] said...

wah..nama cik yanie tertempek di situ

hehehhehe

IdaShah said...

wakakakah mmg lawak akak tu

nURmALa mAZLan said...

Pjan,
hahaha...boleh ker??

[yAN!e][pUTraJAya]
ahahaha..berbangga lah

nURmALa mAZLan said...

IdaShah,
ahahah..mmg lawaking btol

masviona said...

huhuhu....lawaknya opismate mala tuh....hiksss

ada satu benda lg yg ahkak n bitau mala kita gak leh set id sesapa yg tak on9 tuh supaya x diappear kat list kita...jd xdelah semak sgt list tuh nnti senang kita nk tgk id org yg on9 jer..ahkak komen nih coz nmpk dlm picca mala nih ada id² member yg onffline skali

nURmALa mAZLan said...

masviona,
aha kak..kita dah buat dah sebenarnya yg org² x online tuh

pjan said...

@rosalinda
boleh je tapi jangan jadi invi terus sudah la..:P
kang nangis ur hubby