Friday, May 8, 2009

hONeYmOOn - pARt 3 : kOtA mAHsURi & dAtARaN hELaNg

Ok..Mari kita sambung balik ceritera fantasia bulan madu aku..huhu~


Hari kedua, belah pagi kami dah pergi Island Hoping, tgh hari tu balik kejap mandi², bersih kan diri dan ........ wakakaka~ Petang tu dalam kul 4 cam tu, kami keluar balik menujuke destinasi yeay!! yeay!! Kemana kawan²?? Ke Kota Mahsuri


Fuh!!!! serius best gi kota mahsuri ni... tak tau la, cam ada satu tarikan tau.. Ye la, selalu aku tau basic je sejarah Mahsuri ni. Biasa yg aku dengar Mahsuri ni cantik dan dicemburui oleh kaum wanita di kampungnya. Suatu hari dia telah difitnah dan dijatuhi hukuman sampai mati. Sebelum dia menghembuskan nafas terakhir, dia sempat bersumpah bumi Langkawi akan menjadi padang jarak padang tekukur..


Itu yg basic yg aku tau. Tapi bila aku dah gi kota mahsuri tu, macam² yg aku tahu.. rupanyer macam ni,rupanyer macam tu..Nak tau lagi dan lagi..best!!!!






Kawasan ni tak leh masuk. Tak tau naper. Aku zoom gambar ni dari luar jer




Yang atas ni rumah Panglima Hitam. Aku tak masuk
Yang ni pulak rumah Pandak Mayah iaitu bapa Mahsuri





Potret yg tergantung di dinding rumah


Nama kediaman Pandak Mayah tu, Teratak Sri Mawat

Telaga Mahsuri
Dah selesai kami jelajah Kota Mahsuri tu, kami ke Dataran Helang (Helang Square) pula


Cantik kan gambar ni. Ada mat saleh tu offer nak amik kan gambar kami. Dia dari Paris. Hensem!!! huhu~~




44 comments:

MimY HaMiD said...

alala...shweetnya pengantin baru ni....ada pic lg kasi hapdate dear

nURmALa mAZLan said...

MimY HaMiD,
sure!! mmg kena update punya..sbb nak share ngan kawan2 blogger

Ada Ayrissa said...

huhu...bila lah dpt g langkawi neh...
cam best jer tgk mala bergambo tuh...

Iena said...

kita langsung x g tempat2 sejarah camni... kejar mase la katakan...

nURmALa mAZLan said...

Ada Ayrissa,
pergi la kak.. best²

nURmALa mAZLan said...

Iena,
ye la..kita 4 hari kat sana..so, selagi ada masa tu, round the Langkawi lah

Y u Z z 9071 said...

nape dia x bagi masuk kawasan rumah tu ek?

seram la plak

aRe_uDear said...

Dah g gak tempat nie yang.. ahakss

saya said...

wahh..meriah.. nanti cerita lagi lenkali saya nak pegi senang dah ada info. hehehhee...

nURmALa mAZLan said...

Y u Z z 9071,
ntah..x tau la pulak naper..isk..naper seram pulak??

aRe_uDear,
best kan??

nURmALa mAZLan said...

saya,
boleh²..
pasni leh buka travel agensi to langkawi only..wakakaka~

momguess said...

best nyer!!!!
p tammmmmmmmmmmm!!!!
nxt trip g langkawi!!!!

~dARlee zURiS~ said...

honeymoon sambil belajar sejarah ek ;P

kalu g langkawi..tak sah tak kalu tak tangkap gambar kat patung helang tu kan.hehee..

De' Sal said...

sonotnya honeymoon,akak pun dah lama tak pegi,rancang ujung tahun ni plak.

nURmALa mAZLan said...

momguess,
hah??? aer p tammmmmmmmmm tu kak??

~dARlee zURiS~,
yeah!!!!!!! itu la simbul langkawi..huhu~

nURmALa mAZLan said...

De' Sal,
gi langkawi kak.. best!!!

Tun Teja Persona said...

sis...
rindu nak p langkawi lg aaa

nURmALa mAZLan said...

Tun Teja Persona,
yeee....akak pun rindu jugak kat Langkawi..huhu`

Lieya said...

Haaa mmg bestkan p langkawi... pusing 1 pulau langkawi tu dlm 45minit jerk...

zeti said...

wah.. gi mahsuri plak.. pasni msti mala gi cable car kan ;)

nURmALa mAZLan said...

Lieya,
aha kak..keluar sana, masuk sini..keluar sini, masuk sana..pusing2 situ jer

zeti,
hahahahaha~ Ya Betul...pasni entry pasal cable car pulak..huhu`

Eazy Izzuddin said...

so shweet...
jejalan mane lg pasni?
xD
hiks..
eazy pun x penah jejak ke sane lg...
=P
xD

nURmALa mAZLan said...

Eazy Izzuddin,
plan nak gi cameron lak pas ni.. tapi tgk la dulu
Insyaallah

NURUL said...

mala : seronok nyer honeymoon. cantik gmbr2 kamu mala :)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

bilerr laa gue mau kawen..gue mau honeymoon jgakkk.....wahhh...

ieja said...

syoknye gi honeymoon..jalan2 malaysia ye mala.. :)

nURmALa mAZLan said...

NURUL,
honeymoon mmg arr seronok :P

:: p R i n c E s S _ N ::,
x mo bertunang lamer2..cepat kahwin pastu leh gi honeymoon dah

nURmALa mAZLan said...

ieja,
aha..cuti² malaysia..

Aryana & Adrienna said...

best nyer...dah lama tak p langkawi .....last p 3 thn lepas....kena p balik nie ........
tahap jelous melampau batas dha nie....

[yAN!e][pUTraJAya] said...

uish...
best nyer pi langkawi...
hehheheh.....
sweet nyer pengantin baru nih...

nak cekelat...

(^_^)

♣♣ Yanie Putrajaya ♣♣

nURmALa mAZLan said...

Aryana & Adrienna,
wak!!!! dasyatnyer tahap jeles melampau tu

[yAN!e][pUTraJAya],
manade pengantin baru daaa....dah lama dah

MiSZuE said...

hehe..sume ni zue da pg..hehe
nak kawen!!!

nak honeymoon hahah

~ mizzAmy ~ said...

nak g langkawi jugak!!! bila entah nak sampai ke sana.

nURmALa mAZLan said...

MiSZuE,
akak ketinggalan la zue..baru nak sampai langkawi..huhu~

nURmALa mAZLan said...

~ mizzAmy ~,
Insyaallah kalau ada rezeki, sampai lah kamu kesana

A.I.Z.A.T said...

Cun ke mahsuri tu?
smpi rmi yg jeles ngan dia?
hehehe..
wah cam best je langkawi ni ek,
sy xpnah gi ar, huhu,
maybe bln 9 ni gi kot ngan member..
huuhu

nURmALa mAZLan said...

A.I.Z.A.T ,
cun gak arr kot..lebih kurang akak..wakakaka~ mmg la gi langkawi ngan member, x kan gi ngan isteri

Elynn said...

wah!wah! wah ini dah kira best moodddddddddddddd betul, nak kena tempah fligt tiket ni nak pi lagi honeymoond....yahooooooooooooooooooooo :)

nURmALa mAZLan said...

Elynnm
sila kan..sila kan elynn..jgn tunggu lagi

farhanna said...

warghhh seronok tgk korg honeymoon, jeles nya.. ni nk kne kawen cepat ni.. kekkekekeke

nURmALa mAZLan said...

farhanna,
Ye Betul...kena kahwin cepat nih

Aleeya said...

wahhh bestnye hanimun ehhh, so sweet, ..moga bahgia selamanye ehhh..., take care

Yanmie said...

dulupun penah ke sini gak..tempat2 yg wajib dilawati kt langkawi...

nURmALa mAZLan said...

Aleeya,
Insyaallah kak

Yanmie,
setuju!!! tempat2 wajib pergi jika ke langkawi