Dear Makcik Bawang, kau gagal buat aku bersedih. Sejak aku mengamalkan kaedah pergi mampus, indeks kebahagiaan aku meningkat 230% ��

Monday, May 5, 2008

tAnDa-tAnDa aNDa bAYi 80-aN


KITA membesar dengan menonton pergi-Force, He-man, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs, Voltron, ultraman (perang sampai turun mak ayah dia kan..?)

berus gigi time waktu rehat kat sekolah rendah?(Colgate sponsor kan)...hmm, mesti pegangcawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dengan classmates semua kat seblah...

pergi sekolah awal...memang awal...nak main chopping punya pasal.. masuk kelas baju dah kotor...sama aaa laki perempuan...tak pasal-pasal balik rumah kena "pok-pek" dengan mak..time rehat makan kat pondok..

ingat tak, misi kat sekolah masuk kelas dengan list dentist appointment.lepas itu bunyi gigi member kita kena gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kena lah tampal.

ni sure anda ingat...program minum susu di sekolah. nak galakkan budak-budak time itu minum susu. sekotak 30 sen saja…

kalau time rehat beli pembaris,pemadam banyak-banyak...buat main pemadam..sapa kena tindih kalah..kan..?cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan...kan?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen saja kat kantin kueh time itu 10 sen 20 sen tu lah paling mahal kann..?

Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular untuk meluangkan masa dengan family. ni for those yang dok KL lahKomplek Yik Fong, Super Kinta, Ipoh parade-kira shopping complex DEWA lah kann...?

time sekolah menengah, anda sure beli kasut sekolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu... ada yang suka stoking tebal lah...

internet? email? mendalah apa tu? CD? apa tu? kaset tape pernah lah dengar. tiket wayang pun 5 inggit saja.

kita pergi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,selepas itu main tikam...kan?Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dalam dia, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.

tak dilupakan, 'Ti Kam'. bila dah habis exam, main Monopoly lah, Donkey lah, Happy Family lah dalam class.

tapi bunyi loceng lah yang paling best sekali. boleh beli aiskrim denganapek kat luar sekolah itu... lagi satu loceng masa nak pergi rehat. tinggal kan kerja sekolah, jom kita pergi makan. budak-budak yang dapat Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti keluar awal,pengawas pun sama kan?

lagi satu yang seronok masa time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola lah, rounders lah... permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dengan aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada banyak-banyak color tu. kalau nak makan, kena patahkan kat tengah2 dia!

lipat kertas kecil-kecil, selepas itu buat lastik. hmmm..ni pun kita main duluni. baling2 kapur lah yang lagi extrim main jangka lukis buat dart kat pintu kan..?

No comments: