Wednesday, December 3, 2008

gAYa & hUtANg??


Cantik, anggun, bergaya...Siapa yg tak nak diri mereka dibaluti pakaian mewah kan?? Aku pun nak. Cuma tak berapa nak mampu je..

Masa aku baca satu majalah keluaran bulan lepas, ada satu artikel ni kisah manusia yg sanggup berhabis-habisan ribuan RM demi gaya. Aku tersenyum sendiri masa baca artikel tu. Bila ada yg sanggup buat personal loan semata-mata utk nampak mewah. Isk....melampau betul kalau betul lah ada org yg cam gini..

Tapi mmg la ada org yg sanggup berhabisan kalau nak bergaya. Apa org kata? "biar papa, asal bergaya" wakakaka~~

Teringat pulak aku kat sorang kawan aku ni. Tak tau la apa cerita dia skang.. Tapi dia boleh dikategori kan sebagai biar papa, asal bergaya tu lah..

Bukan nak mengata atau membuka pekung sesiapa, cuma nak kongsi pengalaman & pengetahuan ok..

Kad kredit menjadi pembuka cerita. Biasa lah, bank kan suka buat promosi kad kredit kan?? semua offer tu dia try. Dan akhirnya dia terpilih mendapat kad kredit dengan kredit limit RM6000. Dan korang percaya atau tidak, dia boleh habiskan RM6000 dalam masa satu hari??

Sebulan lepas tu, dia cakap ngan aku dia mengalami masalah kewangan. Aku sembur la dia cukup2. Belanja tak ingat dunia, macam gaji tu RM5k. Bayangkan, jumlah perbelanjaan dia melebihi pemdapatan. Hutang pulak tu.. Ye la, kad kredit tu kan hutang.

Selang beberapa bulan lagi, kecoh pulak apabila keretanya pecah dibaling batu. Kiri kanan pintu pula penuh calar..wak!!!! tu mesti kerja along kan??

Mungkin jugak along2 tu datang ofis dia. Sbb, dia bgtau aku HR department nasihatkan dia letak jawatan dalam masa 24 jam.

Satu hari, aku jumpa dia. Aku tanya, apa sebenarnya yg dia nak?? Yang dia cari?? Ikut kan gaji dia lagi besar dari gaji aku, tapi naper dia boleh pulak hutang keliling pinggang??

Dia mengaku, dia cakap..dia jeles tgk aku. Tiap2 bulan mesti ada sesuatu yg baru. Tak kasut, Beg...tak beg, baju...huh!!!! Terima kasih kerana mengagumi aku, terima kasih kerana menjadi kan aku ikon dan terima kasih dengan gaya2 aku.

Satu perkara je aku nak bgtau. Nak bergaya, tak semestinya berpakaian mewah kan?? Dan tak semestinya kena berhutang. Barangan aku pon bukan la jenama yg mahal2. Yang penting aku tak berhutang ok.. Aku beli sesuatu barang tu kalau duit aku dah cukup. Itu pun selepas melangsai kan semua hutang2 aku saban bulan ( kereta / bil-bil ).

Aku bermula dengan jeans yg ntah apa nama ntah,berdikit2 sampai la skang ni aku merasa gak la pakai levi's. itu pon beli setahun sekali jer waktu dapat bonus..wakaka~~

Dari membeli beg tgn dalam tong sewaktu jualan murah sampai la skang ni baru la aku ni merasa nak pakai yg mahal2 skit..

Dari perfume pasar malam, up skit aku pakai perfume generics yg jual kat farmasi tu, skang ni baru la merasa beli perfume yg original. itu pon sebab ada member keje kaunter perfume..huhu~~

Dulu2 aku pakai alat mekap avon - maybeline - loreal, skang ni lah baru aku merasa nak pakai barangan YSL..itu pon ada member kat kaunter YSL..wak!!!

Aku high maintenance??? Tidak!!!!! Aku cuma berjimat, kumpul duit dan mengamalkan kos lepas..wakaka~` masuk ekonomi asas la pulokss... maksud nya kalau aku nak benda tu sekali pon, tapi x de budget, aku lepas kan je. mungkin bulan depan baru aku leh beli kan?

Kawan2 sayang pernah menyuarakan gusar tgk aku bersolek bagai..bila cukup bulan shopping..Tapi aku bukan beli barang2 mahal pon..kadang2 RM50 aku leh dapat baju ngan seluar..serius!!! asalkan pandai pilih yg cantik2 kan..

Tapi korang tau apa jawapan sayang?? "aku tak kisah. satu sen pun dia tak pernah minta duit aku. kalau aku hulur, dia ambil. Minta, sekali pun tak pernah"

Sebabnya, aku ni bukan lah org yg mampu nak beli sgt barangan berjenama nih..Kadang2 aku beli barang murah je, kalau mahal pon kadang2 aku rembat time sale.. Tapi kena pandai pilih la kan?? betul tak?? uollss setuju tak ngan aku??

43 comments:

nor atiqah said...

akak..tiqa setuju :))

miszrLina said...

me toOOOoOO... setujuk!!!

mna leh biar papa asalkan bgaya...
di kemudian hari... haa.. sape gak yg susah...
biarlah beli dari hasil titik peluh...
bOnus ke... kumpul la sket2...

org lain ada life yg mewah? yup..
mmg kite pon jealous tgk kekdg... tp tu nasib & rezeki dia.. kite leh usaha utk tingkat diri.. dpt keje lagi bagus ke...
satu kepuasan bile kite beli sesuatu yg kite nak dgn duit sdiri!
percaya la..... (versi lagu ct eh..)

TERA said...

samat pg.. dari atas smpai abis tera baca entry ni... betul bagai dikata, jgn sekali2 ikut resam biya pape asal brgaya... nnt yg susah diri kita jugak... tera mengamalkan apa yg mala amalkn, beli ikut kemampuan... tk semestinya brg murah tu tk cantik, yg penting kita pandai pilih. yg paling penting jgn suka brhutang dn jgn suka meminjam org... ada duit kita beli, tkde duit duk diam2... hiks!

adha said...

kita kalau nk beli brg, kumpul sket2.. tp kalau rasa nak beli sgt, beli jugak, tp kemudian ari rasa la.. tak cukup duit blnja, kena la merayu pd cik abg.. hehehe.. untuk gunakn cc pd brg yg tak penting? tidak sama sekali.. belanja biar berhemah.. nak2 da ada anak...

ellyn said...

betul tu...

kita mbeli bl kita rasa perlu dan bl kita ada cukup duit..dan x semestinya kena ada brand...
kalu berkemampuan apa salahnya kan sekali sekala beli yg ada jenama...
asalkn budget x lari dan x ada hutang...
lg satu kita menabung sehingga ckup duit kan bagus tu... kita sedar skit susah payah nk carik duit kan...

e_ja said...

hmm betul tu mala..senang citer kita ni kene ukur baju bdn sndiri..ye x? tringin brg branded tu klau mampu apa salahnya kan..tp klau rasa x mampu tu ada byk lagi pilihan boleh pilih kan..x semua yg murah tu x cantik..;)

Eya said...

sggh kesian pd manusia cm tu.
sggp nk bergaye,idop melare.

ratna said...

biarla ikut kemampuan bila berbelanja... lagipun.. ada gak brg yg murah tp cantik.. sengal la kawan awak tu. kredit kad adalah pemusnah hidup kita sbnrnya.. (saya pun ada kredit kad tp guna bila emergency jer..takut jd mcm kawan awak tu.)

The Journey.. said...

nice post. benda murah tak semestinya mahal. dan benda mahal tak semestinya chantek. Yg penting kite nih kena bijak berbelanja.

Pedulik la kalo kite tak pakai barang branded skali pon.. asalkan ape yg kite pakai tuh kite suka. yg buat complaint tuh bukan nye derang yg bagi kita duit utk idop pon.

prakash said...

Hey you look so cute...i like your chubby cheeks...so keep on smiling.bye.

prakash said...

Hey you sound good.so what i have done is that i have added your blog link to my blog.so friend you also add my link to your blog.let us share our experiences....ok friend see you in the next post bye takecare.

saya said...

huishh..bahaya, bahaya kalo belanja melebihi pendapatan. wat pe nak bergaya tapi duit takde. yang penting jaga periok nasi sendiri, jgn susahkan orang. motto saya senang je, ada duit=belanja. takde duit=dok rumah dendiam.. aman hidop. orang yang kaya dan senang sebenarnya ialah orang yang takde hutang. itu je. kalo gaji 20k pon sebulan hutang keliling pinggang takde mananya aman hidop. huhu...panjang lak tulisan saya nih.

Eazy Izzuddin said...

huish..
ape nk bergaya sgt smpai papa kedana..
hhuhu
xD

Jade said...

yerpp...agree with u sis... for me kalau boleh habis 6k dlm masa 1 hr tu mmg mabeles btul shopping habit dier...so y x pikir dulu sblm belanja n die nk tunjuk kt sape pun kalo blanje brg2 mahal..aiyo.. pelik sungguh bile manusia x pikir baik buruk berhutang sblm belanja x ingat dunia..

morale of the entry : cari kwn ramai2 keja kt kaunter2 kosmetik tu nnt dpt ler diskaun kalau nk beli brg mahal2..kuikui

zeti said...

haah mala.. ramai gak yg cenggini ghupa.. zt pun shoping ala kadar je ikut kmmpuan.. klu ada rezeki lbih br la ingat nk shoping klu x biakan dulu.. sbnrnya klu pndai pilih, yg mrh pun bole nmpk mhl ;)

~dARlee zURiS~ said...

yeah..btol tu
wat pe nk begaya sakan
padahal..dlm poket habuk pun tarak!

saya pun suka sopim
tp..x semestinya beli brg2 mahal2 je kan
suma tu terpulang pada diri sdri
pandai memilih,yg murah pun nampak mahal,kan?? :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

mala....akak pun setuju dgn mala, akak pun berfikiran camtu gak dan akak pun praktikkan mcm mala gak....kdg2 akak beli baju pasar mlm jer pun....murah pun takper, janji bertukar kan....lagipun takder org nak tanyer kita pakai baju tu jenama ape...kan kan...

busyuksayang said...

mala, dahsyat ur fren tue kan??? sampai sanggup pinjam along semata2 nak bergaya...tak sanggup saya sampai cam tue...hehehe!!!

bagi saya, boleh bergaya...asalkan jgn sampai papa...:)

[S]itie [B]Um [B]Um said...

jgn berhutang..bahaya

::dazzLaila:: said...

tak pnh utang..
sbb mmg xmmpu nk byr utang..
(smbil moop lantai)

eLLy said...

bior pape asal bergaya'

oh iidak la teman !

uKUR Baju di badan sendiri :)

betul tak?

rynn2506 said...

erm...mala...aku setuju bangat nagn pendapat ko..kalo org diluar sana x caya ngan apa yg mala lakukan psl perbelanjaan dia,aku la org yg harus dirujuk kerana aku yg jd saksi atas setiap perbelanjaan dia satu ketika dulu...selalu gak la...tp skg dia dah ade tunang..so aku biarlah tunang dia menemani dia...

tp mala,aku juga tkandas gara² kredit card tp xde la melampaui batas cam cth kwn yg ko cite tu...giler namanya leh habiskan 6k dlm sehari.....

Eija Sam a.k.a Purple 28 said...

jimat berbelanja memang penting...kadang2 benda murah boleh nampak mahal...tak gitu?

Aleeya said...

apepon sis suka tengok mala pakai spek tu..anggun youuuuuu!!tantekkkkkk, ade classs!!!

Nurmala said...

atiqa,
bagus!! wakaka~~

kak ina,
betul tu kak.. kita setuju. mmg rasa puas sangat kalau bend atu kita beli guna duit sendiri.. rasa sayang sangat berbanding kalau org yg belikan

tapi kalau sayang belikan double triple sayang la..huhu~~

Nurmala said...

kak tera,
ye kak.. kita pon tak berapa gemar sgt meminjam sebenarnya. tapi kalau terdesak tu harus la pinjam jugak kan?? tapi hati mesti rasa tak senang selagi x bayar kan??

kak adha,
tu la kak. kita ada plan nak apply kad kredit.. tapi tgu la lepas2 kahwin nnt. itu pon utk kegunaan kecemasan je kak..

Nurmala said...

kak ellyn,
kalau akak nak tau, kita menabung sampai skang tau..hiks~~ asal ada duit syiling je masuk tabung..

eja,
sebenarnya banyak jugak benda yg murah2 yg cantik. malah ada yg lagi cantik dari barang yg mahal

Nurmala said...

eya,
mmg sian. tapi dia pon x sian ngan diri dia sendiri

ratna,
wakakaka~~ marah benar nampaknya kak.. tapi dia mmg sengal

Nurmala said...

the journey,
i like your word "yg buat complaint tuh bukan nye derang yg bagi kita duit utk idop pon"

prakash,
thanks prakash..

Nurmala said...

saya,
aha la..belanja je la ikut kemampuan.. kalau mampu x salah.. kalau x mampu tu, lu pikir la sendiri

eazy,
biasa la dik..manusia ni bermacam2 ragam

Nurmala said...

jade,
wakaka~~ moral of the entry tu kelakar la kak.. kebetulan je ada kawan2 yg kerja kat tempat2 cam gitu..huhu~`

zeti,
tu la zt..kalau tunggu dulu pon x rugi kan?? kita selalu ingat kan diri kita kalau x dapat beli sesuatu barang tu, kita cakap "ala..tunggu la dulu..mana tau kalau cari bulan depan lagi banyak stok baru yg cantik2"

Nurmala said...

zuris,
yezzaa!! zuris.. kalau pandai pilih, barang murah pon nampak mahal.

raflesia merah,
betul jugak.. sapa yg nak dok tanya kita pakai baju jenama apa.. kalau diorg tanya, mmg kita sekeh kan jer..

Nurmala said...

busyuksayang,
heh!!! mmg dasyat pon dia.. tapi end up with.......

siti,
kalau berhutang tapi tau bayar x per..x de bahaya nyer

Nurmala said...

dazzlaila,
ok2..x yah berhutang.. pi mop je lantai tu..wakakaka~~

kak elly,
ya betul kak..ukur lah baju dibadan sendiri.. kita x muek de nak pakai baju saiz s..huhu~~

Nurmala said...

azrin,
weh...ari tu baru je cam nak plan gi shoping2 ker, window shopping ker, sekali tunang tercinta datang daa....huhu~~

eija,
kena pandai memilih.. kalau kena gaya..barang yg murah lagi nampak menarik dari yg mahal

Nurmala said...

kak aleeya,
hehe..terima kasih kak..alhamdulillah

SaDi said...

betul... nak bergaya... biar kena gaya... cermin kocek dulu kalau nak berbelanja... kalau sadi... mmg ramai kakak yg suka sponsor... sebab tuuu laaa dapat merasa brg yg branded... kalau takde duit... duduk rumah diam2 jeee... tgk tv lebih baik dari memperabiskan duit dlm kak kredit tuuuu....

supermummy said...

bagus entry ni..jgnla terpedaya dgn kredit kad ni unless boleh bayar full every month dan takde hutang2..as for me pulak, selalu konon nak berjimat, pastu tgk magazine tgk org cantik2 mcm terpengaruh sekejap...tapi sekejap je la..lepas tu sedara lah diri balik! haha..

Nurmala said...

sadi,
wah....sadi ada org sponsor..best nyer!!! nak jugak!!

mummy,
diorg tu cantik2 sbb berduit dan ada masa nak gi spa spa nih.. kita ni mana la ada masa nak pergis emua tempat2 tu.. nak layan laki lagi..wakaka~~

:: p R i n c E s S _ N :: said...

klo pandai pilih...brg murah pon ley nmpk mahal bilerr bgaya...tol x..??

Nurmala said...

N,
aha N.. kalau pandai pilih.. pasti vogue the vass....

reena said...

kite pon sama yang...kgkdg sakit ati bile member opis lelaki ckp kite abiskan duit hubby..amboi ssdp rase jek...ikutkan byk benda kite kumpul duit sendiri n beli....

Nurmala said...

reena,
tu la pasal..kita mengikat perut mengumpul duit, diorg kata kita perabih duit org lain pulak..