Wednesday, December 10, 2008

nOVeL

Aku baru abis baca novel ni..Tak Ingin Menangis lagi..
Bukan kisah cinta, tapi kisah dia anak tabung uji, pastu nenek dia x dapat terima dia dalam keluarga sbb dia bukan darah daging sendiri. Mak Bapa dah meninggal, jadi dia membawa diri.

"Benarlah kata pepatah, hati yg dihiris kata2 lebih pedih ditoreh pisau. Benarlah kata org, terbabas perahu di air, lajaknya hanya kejeram. Kalaupun jasad mati dijuring batu,hancur hanyalah badan. Terlepas tutur yg bisa, sengat luka berbekas dihati. Hati yg bernanah luka itu entah bila sembuhnya. entahkan tidak pernah surut denyut yang menyula, atau nanah itu tetap meleleh sepanjang zaman"


Skang aku naka baca novel ni pulak. Emilya Zulaikha.. Sapa dah baca??? Angkat kaki


EMILYA! Sebaris nama yang tidak pernah luput daripada ingatan Asrul. Dia mencari bayangan gadis itu sejak sepuluh tahun yang lalu. Dunia nan terang bagaikan gelita. Keluhan hatinya membawa derita. Di mana dan ke mana, persoalan itu tidak pernah berjawab. Harapannya terlonta-lonta sendiri mencari, sedangkan Emilya tak sekalipun kunjung menjelma. Di bawah pohon cinta mereka, Asrul mengucapkan selamat tinggal pada kenangan. Farida, dikahwininya sebagai memenuhi satu wasiat. Bagaimana dia harus membelai wanita itu sebagai isteri, sedangkan antara mereka hanya sebagai saudara? Jiwa lelakinya menangis dan Farida sendiri amat mengerti... Akhirnya Emilya pulang. Namun, bukan Asrul yang dicari, kerana baginya lelaki itu sudah mati! Dan cinta itu juga tiada lagi. Janji setia dan impian mereka seabad lalu kerana desakan perasaan remaja. Begitulah pujukan Emilya untuk melunakkan perasaannya yang kecewa. Tetapi ada sesuatu yang menjadi milik Asrul dan Farida yang harus diambil semula. Sama ada mereka rela atau dipaksa, Emilya nekad! Ika harus dirampas dan dibawa pergi. Asrul bagaikan hilang kata-kata. Farida pula benar-benar diduga. Tegakah Emilya merampas kebahagiaan mereka, sedangkan kesilapan lalu tidak harus berulang lagi. Namun, pilihan ada di tangan Emilya atau Asrul mahupun Farida.Realitinya, bukan kalah atau menang, tetapi mereka harus bersatu!

38 comments:

cHeRyNa PiReS said...

bagusla nurmala nieh...sha takleh nye nak bace...sbb takde mase...lagikpon tak kuat hati nak bace buku2 camnieh:d

~dARlee zURiS~ said...

saya angkat kaki nih!!
heheee...

lama dah novel nie kan
nie baru beli ke or dah lama beli baru nk baca?? ;)

eedany said...

Wah...lamanya dah tak membaca.

kalau ai dah mula membaca memang susah mau stop! Kena cari timing yg sesuai baru syok membaca kan?

:)

Nurmala said...

sha,
tak kuat hati?? wah!!! hati yg rapuh la nih??hehe~~

zuris,
wakakaka... awak angkat kaki?? awak dah baca ek??

buku ni dah lama, tapi baru dan nak baca..banyak lagi buku yg dah beli tp x baca².. hahaha~~

Nurmala said...

eedany,
yela.. sebab kalau dah start membaca, mmg susah nak benti kan?

saya said...

kussss semangat. igt salah masok blog tadi. igt dah termasok blog ulasan nobel. kihkihkih..teruskan membaca.. tapi jgn la selalu sgt baca novel jiwang2..sesekali kena baca jurnal & rencana baru la rawkkkk...

Nurmala said...

saya,
wak!!! kalau baca rencana mesti saya dah ngantuk..waarrgghhh!!!!!

Dayu said...

dah lama la mala tak ngadap novel
last baca ayat2 cinta
skrg ni dok keje ngadap majalh pengantin je, gubahan hnatran..
*mood kawen melanda secara membuak-buak*

Nurmala said...

dayu,
oo..itu sudah tentu..

sparkystar said...

leh la pinjam nie..hehehe

Pocket said...

woh!!
baru sejam post dah sepuluh komen!!?
aku mencemburuimu nurmala:)

pocket pun tengah cuba nak baca novel melayu nih.
tak tau nak cari tajuk apo.
so maybe nak start ngan yg tertera dalam blog mu lah:) hehe

Nurmala said...

spaekystar,
pinjam?? boleh!!!

pocket,
wakaka...cemburu?? huh~~

Bagus²..mari kita sama² support novel melayu..wak!! kalau nak start kena cari novelis yg best.. kalau start² dah hampeh, sure novel melayu kena kondem nnt.

rynn2506 said...

mala...per cer si emilya nak rampas ika tu pulak...ika tu sape plak..anak dorg ke??
baca bg abih dulu pastu ko citye kat aku ehh???
hehehhehe

Nurmala said...

azrin,
hah..tu la..aku baca sipnopsis tu cam best jer

juelee said...

wahh dah lama saya tak baca novelll sebokk je...

Nurmala said...

juelee,
saya pon sibuk juga..hehe...satu novel amik masa sebulan baru abis baca..hiks~~

MiSZuE said...

oh beshnye ye kak yg bawah tu..ni nk p carik nie...

i like novel...

hehehe

akk dah baca fitrah kasih?
lagih sedeh tauuu

nurulhuda abu bakar said...

kita lak beli je lebeh.. bacanya ngak... hehe ;)

Nurmala said...

zue,
akak lom baca kot fitrah kasih.. tak pe² harus ku cari fitrah kasih nnt.hehe

nurul,
haha..biasa la tu kalau kebizian dah melanda kita pon cam tu juak!!

Eija Sam a.k.a Purple 28 said...

rajinnyer baca novel...dulu suka gak..tapi cam takde masa plak...asyik mengadap blog jer..hiksss

Nurmala said...

eija,
tu la kita dok bahagi2 kan masa ni..kejap novel, kejap korean drama, kejap blog..hehe

mazzura said...

baca sinopsis dia cam best je..dah lama xbaca novel nih..rajinnya mala baca novel..berganti2..tapi pas baca novel mesti nangis kan cam membazir je..hehe

Nurmala said...

mazzura,
isk...naper membazir pulak?? minat per??

adha said...

sejak ada anak jgn kata nak baca novel baca newspaper pun tak sempat... dok layan cot cet ngn dia jek.. hehehehe

tp dulu rajin gak baca.. ada la dlm 10 buku novel.. paling suka citer RATU ngan novel tulisan sharifah abu salem...

Nurmala said...

kak adha,
ye ke kak??
kita pulak paling suke cerita lagenda budak setan ngan bukan pueri lindungan bulan

eLLy said...

akak banyak novel kat umah tak khatam lagik !

busy beb

Nurmala said...

kak elly,
meh kita tlg khatam kan nak??wakaka~~

[yAN!e][pUTraJAya] said...

yanie pun suka baca novel...
asyik dok ulang baca novel ANDAI ITU TAKDIR NYA....

best...sedeh....

(^_^)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

rajen woo bace novel....ley N pnjm??

Nurmala said...

yanie,
kalau x silap cerita kalau itu takdirnya tu penulis yg sama ngan tak ingin menangis lagi kan?? maharam mamat..kalau x silap la..

N,
nak pinjam??? boleh jer~~

Nurmala said...
This comment has been removed by the author.
reena said...

dah lame kite tak msk dunia novel nih yang....penah dolu2 time danish kecik lagik ada gak beli sebuah & trylah bc...tapi smpi skrg nih tak abis2 lgk...yg kelakar tuh..tah mane buku novel tuh kite letak....dah tuh tajuk dia pon kite dah tak igt...punyalah terok...ekekkeke

Nurmala said...

reena,
wakakaka...mesti baca time dalam pantang je nih sbb bosan kan?? past tu..lempar la gi memana

Ada Ayrissa said...

huhu..menjak dah bz ngan anak nih, x smpat den nak baca novel...
:(

Nurmala said...

kak ada,
biasa la tu.. bz ngan anak je la~~

Eazy Izzuddin said...

ade gift n ole2 untuk akak...
jgn lupe amek kat blog ea..
=D
maceh

Pujangga Asmara said...

Wahhhhh...mesti best novel2 ni kan kak...

Nurmala said...

eazy,
terima kasih dik

pujangga asmara,
mmg la best baca novel.layannn~~~