Tuesday, December 16, 2008

mEJa pENgAntiN


Aku nak tanya korang ni..
Maklum la, aku kan first time kahwin..ekekekeke~~~
Soalan aku ialah....
Kat meja pengantin makan beradab nanti, pengapit dok sekali ke tak??
Siapa bagi jawapan, nnt aku bg kad kahwin aku.
Boleh???

43 comments:

rynn2506 said...

weh..aku rasa setiap kali kwn² kawin pon ade je muka ko..xkan ko x nmpk yg kebanyakannya mmg ade pengapit dok mkn sekali masa mkn beradab....
sbb pengantin hanya duduk n mkn aje..coz tugas pengapitlah utk amik lauk pauk masuk dlm pinggan raja sehari itew~~~~

Nurmala said...

sbb muka aku selalu ada la aku pelik ni.. kadang2 aku tgk ada pengapit..kadang2 tak de pengapit..hah!!! tau???

masviona said...

depends gak mala...ada yg duduk makan sekali n ada yg tak
but akak prefer lagi diorg duduk sekali...ihiks...baru best sket

aizatbest said...

pengapit kire jadi maid akak ar time tu..huhu..sbb tu ar die kene ade, saya menyokong dan mengulas lanjut komen yg diatas ni jek..huhu..
jawapannye,pengapit mestilah ada semasa makan beradab nanti...

Nurmala said...

masviona,
tu yg confius tu..kekadang g umah org kahwin, pengapit dia dok sekali.. kadang2 tak dok sekali

Nurmala said...

aizat,
hehehe...oo..diorg mais akak la masa aritu..wak!!! kalau dengar dek pengapit aku..abis wooo...

saya said...

takde laaaaa... makan beradap utk pengantin dan makpak pengantin 2-2 belah la.. itu yg diutamakan. lps ibu bapa baru immediate family, if any, then baru le kawan2 dan pengapit. sekian terima kasih. bak sini kad jemputan tu. bak, bakkkkk.....

Nurmala said...

saya,
wakakakakaka....
hah..itu la..kita pon rasa cam tu gak. meja makan beradab tu utk family members yg diutamakan kan?

~dARlee zURiS~ said...

ooo..x jwb x dpt kad ek??
huhuuu...

meh ar nk jawab
x btol pun bantai lah ek
hmmm..rasa2 x yah kot
biasanya kat meja beradap tu family2 je yg diutamakan
cam yg saya ckp tu lah

tp..de gak org yg nak pengapit dia dok sama
blh ar disendukkan lauk suma
kata raja sehari..
mkn pun kena lah de org layan kan ;)

pss..ayat x blh blah
"maklum la,aku kan first time kawin"
hahaaa...

Nurmala said...

zuris,
ekekekeke...aha..kalau baca tapi x jawab, tak dapat kad..huhu~~

ye la zuris.. saya pon rasa cam gitu.. mmg utk family jer kan??

wakakaka!!! betul per 1st time kahwin..

busyuksayang said...

mala, depends sebenarnya...tapi biasanya pengapit dok sekali...:)

Nurmala said...

busyuksayang,
kebiasaan mmg nampak cam gitu..

sparkystar said...

yola cik nurmala..wajib,ngeh3

Nurmala said...

sparkystar,
wajib????

eL uLa La said...

dari pengalaman aku yang ambek gambo dan makan makanan pengantin,

benda2 nih tengok pada keadaan. Meh aku bagi contoh, kalau majlis ikut masa, maknanya orang bukan datang kuar masuk sesuka hati, andai kata ada kerabat raja ke..atau VVIP, kekadang VVIP yang beso tu la yang akan dok sebelah pengantin. Contoh kalau PM ke datang majlis ko, makanya paklah dok sebelah ko..jane dok sebelah krol. hehehe

TApi kalau yang biasa2..orang datang pergi dan family yang bertandang tu di kira VVIP (mak abah), bole la pengapit tu dok sesama.

Ala..kadang2 pengapit pun malas nak ambek kan lauk..sebab tau dah ada budak caterer yang di tugaskan jaga meja santapan utama.

Pendek cite, ikut suke jiwa raga ko..Kalau ko nak kasi aku dok sebelah ko sambil ambek gambo pun cantikk gakk..hehehe..merasalah aku udang golek

Nurmala said...

el ula la,
muahahahaha...panjang komen ko.. bagus².. tapi pembetulan..bukan udang golek.. tapi udang panjat nenas..wakaka..~~

Nurmala said...

el ula la,
muahahahaha...panjang komen ko.. bagus².. tapi pembetulan..bukan udang golek.. tapi udang panjat nenas..wakaka..~~

Kamsiah said...

pengapit makan seklai la,dah namanya pun pengapit...dok mengepit pengantin ja la hehe...pengapit pompuan sebelah pengantin pompuan...mala,mkn beradab jgn over tau walaun perut tersangat lapar hehe

zeti said...

masa zt kawen pengapit dok kat sblh.. sbb time umah pmpuan mak pak kita kan sbuk lyn ttamu.. klu nk ltak mak pak mertua pun ok gak ;) masa belah laki br parent zt join skali.. tp still pngapit dok sama sbb nnt diaorg yg akn btulkan tudung, makeup kita nnt :)

Nurmala said...

kak kam,
huhu~~ wokay kak..no problem.. kena control cun kak

zt,
tapi kan zt..kita makan bukan banyak mana pon time tu kan?? buat dok amik gambar jer..ekekeke~~

nurulhuda abu bakar said...

mala.. ape kes kat atas tu.. 'aku kan first time kawin..' eheh! pengapit mesti duk ngan pengantin especially pengantin perempuan.. sb diorang maid of honour... mat salleh salu ade couples of maid of honour kan... ;) time ni la nak extra attention n treatment from the pengapit...so dapat kad kawin mala la aku... sukanya sukanya... eh siapakah pengapit itu?

SaDi said...

pengalaman sadi... kalau kenduri biasa... selalunye pengapit mesti kat sebelah... tapi kalau ada vvip... alamtnye... pengapit duduk tempat lain laaa... vvip tu duduk sebelah pengantin... kalau agung atau sultan ada datang... sultan dan permaisuri duduk sebalah pengantin... pastu ibu bapa pangantin apit diorg dan pengapit pulak duduk sebelah ibu bapa pengantin

Aleeya said...

klo masa sis dulu, pengapit tak dok sekali diorg dok meja lain, sebelah pengantin parent n mentua, ikot kekananan..hahahahha

Nurmala said...

nurul,
ehehehehe...dapat kad nyer nnt.. dont worry..

sadi,
ooo..itu macam ek?? tu la..kena fikir kan dulu macam mana

Nurmala said...

kak aleeya,
kita pon rasa cam nak buat cam ni.. tapi tgk la kak

antalya said...

pengapit wajib ada..tlg sendukkan nasik lauk..tlg lap2 peluh panten..gitu la kekdahnye keje sy masa jadik pengapit aritu hihihi

aD said...

ad kawin aritu, pengapit yg duduk sebelah kami. memula tu ad risau gak.. yelah, nmpk cam abaikan keluarga mertua. tp dalam kes ad terkecuali kut sbb ad mmg takde mak/pak mentua. adik-beradik ipar je ada :)
tp pada ad ada baiknya pengapit duk sebelah kita. sebab kita nanti jadi memalu.. jadi tugas pengapit tu yg tolong bangun senduk nasi / tuang air :)
lagipun, taim amik gambar makan beradap sure nampak comel je esp kalau pengapit kita pakai sedondon :)

Nurmala said...

yun,
oo....eekeke...almaklum la.. pengapit kan

ad,
tapi skang kan org katering yg treat kita.. pengapit pon dah x yah sendukkan dah

Aida said...

mala .. masa kak aida dulu, pengapit mmg duk sebelah kak aida .. kita org makan sekali dgn family members side husband .. kesianlah dia dah tlg kipas kita atas pelamin, tetiba time makan kita lupakan dia ..

Nurmala said...

kak aida,
hah??? isk..betul jugak.. sian pulak kan?? adeh!!! caner ek??

Erinsza said...

memang mala pengapit dok sekali dgn kite, kenape tak kasi pengapit dok sekali cian dia, penat mengipas bila time mkn di tinggalkan tak patut.... hehhehe

Nurmala said...

erinsza,
huhu~~ sedih pulak la baca cam nih..tak pe² lambat lagi nak kahwin ni.. Insyaallah

roxy exchange said...

huhu,

akak..kasik pengapit tu amik berkat..

so dat nnt die pye turn lak pastu..

hehehe..

fea da 2 kali jadi pengapit..

now ngah tunggu..

bile laa fea nye turn..

hahaha

Nurmala said...

fea,
masalahnyer fea...
pengapit akak tu dah kahwin dan dah ada dua org..hiks~~~

eLLy said...

emm terpulang pada budibicara pengantin gak.. tapi yg selalunye dorang duduk ujung ujung ;)

Nurmala said...

kak elly,
hah!!! klau gitew..nnt pengapit kita dok hujung2 la kan?? biat mak ngan mak mertua dok sebelah2 pengantin kan kak kan??

Dayu said...

selalu ada lah Mala. duduk sebelah pengantin kan..
mala, suka arrangement meja pengantin yg 1st tu..
mala, majlis kat mana?
jemput lah i ye...

Nurmala said...

dayu,
insyaallah dayu.. nnt kita jemput ye.. kita buat kat dewan wisma sejarah.. kat jalan tun razak tu..

:: p R i n c E s S _ N :: said...

pgapit duk skali laaa....tp klo sblh kiterr mak apak..die duk sblh lg 1 r....

ok..nk kad kawenn!!! hahahhahaha....

Nurmala said...

N,
hehehe..ok nnt dapat kad kahwin..Insyaallah

Ada Ayrissa said...

xyah xper..dok pon xper..
biasanya xyah..

Nurmala said...

kak ada,
tu la..macam2 cadangan dah ni..hiks~~

Yanmie said...

mala..

jgn lupa kad kawen tuk yan ye..hehhee..x malu aku nie..