Thursday, June 12, 2008

pEtRoL ReBatEs


Pening kepala aku nak kena re-budget balik gaji aku bila petrol dah increase ni.

Wakk..!!!!! Dulu full tank aku RM120. Skang berapa pulak agak nya..

Dengar cerita kerajaan ada bg Rebat untuk petrol tu. Sesiapa yg renew roadtax antara April – Mei,jadi mereka boleh apply berkuat kuasa Sabtu ni. Tapi kalau renew bulan Jun, 1 Julai nnt baru berkuat kuasa..

Rebates

- RM625 per year For private vehicle with engine capacity of 2000cc and below, including private pickup trucks and jeeps with engine capacity of 2500cc and below.

- RM150 per yearFor each private motorcycle with engine capacity of 250cc and below

- RM200 reduction on road taxFor private petrol and diesel vehicles with engine capacity above 2000cc

- RM50 reduction on road taxFor private motorcycles with engine capacity above 250ccStreamlined diesel subsidy(for approved transportation companies, vessel owners and fishermen)

- Diesel – RM1.43 per litre (previously RM1 per litre for fishermen and RM1.20 per litre for vessel owners)

- RM200 per month for every owner and employee

Wakk…!!!! Sakit hari aku. Patut nya insurans aku expired 27 Mei 2008,tapi disebabkan kereta aku accident hari tu,jadi aku fikir dah amik kereta nnt baru renew la. Sekali 4 Jun hari tu baru kereta aku siap. 5 Jun baru aku gi renew roadtax ngan insurans. So that, 1st Julai la baru aku leh apply rebate tu kan??
Iskk….menci..!!!!

8 comments:

rynn2506 said...

ni sowang lg ni asyik cite psl minyak naik..bosan arr..!!! citer lain arr.....dah la x besh..baru nak buat² lupe walaupon akan teringat time nak isi minyak nnt..tp ni kat blog igt nak release..tp ade je yg bercerita psl benda yg sama..huh!!

psstt...mesti mala cakap...'sukati akulah..blog aku..bkn blog ngko!' pdn muka aku....

Nurmala Mazlan said...

rynn2506 - hahaha...bagus.. memahami isi hati ku. wakakaka.. tapi aku tak cakap. kau yg cakap. Lu pikir la sendiri

misz_dini said...

ermmm rm200 for employee tuee...maner plak dtgnyer??...so kirer ari sabtu nie..aku leh gi claim lah ekk...yahooo!!sronoknyerrr...

mala - nanak sedey2 k..ko kerja jerk situ..nanti krul dtg amikk...ek ek ekk

Ju-Lia said...

rebate rm625/year? ingAt cukuP ke?? baIk nek beskaL..
wakAkakka...

p/s: sila hadiahkan saye basiKal sempena Konvo. time kasih.

Anonymous said...

i frust lah u dah kawin.

Nurmala Mazlan said...

misz_dini,
kau tu pantang kan.. ada je benda yg boleh nak claim,kau nak selit jer..

Ju-lia,
belikan basikal??? alamak, terlebih sudah..

rynn2506 said...

hik hik hik....mala,bile masa pulak ko kawin ni...bkn ko nak kawin bln 3 thn depan ke??

Nurmala Mazlan said...

rynn2506,
hik hik hik.. tu la pasal. aku pun confuse.. sapa tu ek??