Wednesday, July 30, 2008

mENgApA wANitA sANgAt iStiMeWa

Ayah dan Ibu sedang menonton TV, seraya ibu berkata. "..saya letih la..dah lewat ni, saya nak tido lah...."

Ibu pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh.. tik!!!...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak sembahyang lagi...on da way nak g bilik, ayah tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asyik pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 ke beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara ayah..."..awak buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak sembahyang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...sembahyang...pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...

bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju ayah, baju ayah pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...

la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar ayah yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara ayah lagi..."..saya dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...ayah pun bangun tutup tv..."...saya dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suaraayaha berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...
*****
p/s : gambar hanya hiasan. Ia melambangkan seorang wanita..kui kui kui

14 comments:

misz_dini said...

wanita mmg speciall...hanya pasangan jer yg tau jauh maner special wanita dorang...

Nurmala Mazlan said...

adini,
wanita tu kan istimewa..
dah balik² kerja,penat² still entertain suami lagi.. masak lagi.. layan anak.. bla..bla..bla...

misz_dini said...

tuelah..aku pun pk..bleh ker aku jadi isteri mithali..wakk!!takutt..nanti tak cium bau syurga..

Nurmala Mazlan said...
This comment has been removed by the author.
Nurmala Mazlan said...

adini,
try la your best...kalau kau masih macam dulu, atau tgh tut~~~ kau ingat dd.. sure tak bau syurga..

wakakakakak

bendul said...

btol btol.. saya tak buleh hidup tanpa yana actually, tapi tak pernah nak admit.. hohohoh..
lelaki ego tinggi..

Nurmala Mazlan said...

bendul,
hah..tau pon ego lelaki tinggi. so,rendah kan la level ego tu..huhu~~

p/s : eh,pandai² pulak saya nak nasihat...

misz_dini said...

citer lamer..tak usah diingat balik!!!

rynn2506 said...

uiks....wah² wah²...pandainye cik adik ni sume menasihati ye...dah kawin ke tu??? persediaan awal ekk????

Nurmala Mazlan said...

azrin,
belum kawin pon dah ada fahaman apa!!! skang kan dah advance.. jangan kata kita,dak sekolah skang pon dah pandai..huhu~~~

eLLy said...

Semuga anda berjaya menjadi seperti ape yg di baca tadik..

bakal2 pengantin nie mesti tengah berkobar kobar nak jadik isteri misali ;p

Nurmala Mazlan said...

kak elly,
wakakakaka....
kelakar la akak ni...
mmg pon..berkobar² nak jadi isteri mithali.. kita tgk la nnt..huhuhu~~~

ellyn said...

kalu dah isteri, ibu cam tu la gayanye... kena pandai bagi2 masa tau..kekadang tu rasa x bernafas pun ada..in the end br tersedar lama x ada masa utk diri sendiri....

well, i'm happy to be me...cheewahh

Nurmala Mazlan said...

kak ellyn,
Tu la.. bila fikir² balik,cam tu la mak² kita kan?? nak layan karenah suami lagi, anak lagi... Betapa hebatnya perempuan, isteri dan ibu...